Hogyan kerülhető el, hogy a gyerekek pedofil zaklatás áldozatai legyenek a neten?

Infostart
2010. március 24. 20:28
Megfelelő oktatással elérhető, hogy a gyerekek elkerüljék az interneten a felnőtt tartalmakat, illetve azt, hogy pedofil zaklatás áldozatai legyenek - mondta az InfoRádiónak a Biztonságos Böngészés Program vezetője. A rendőrség egyébként nem vezet külön statisztikát az interneten elkövetett bűncselekményekről.

Szűrő szoftverek használatát javasolják a szakemberek, amíg a gyermekek nem tanulnak meg biztonságosan internetezni. A Biztonságos Böngészés Program vezetője szerint két-három évvel ezelőtt még alig lehetett hallani a megoldási lehetőségekről. Schiroky Vilmos úgy látja, hogy fel kell hívni a figyelmet a problémára, és képezni kell a gyermekeket.

Schiroky Vilmos szerint meg lehet értetni a fiatalokkal, hogy nem szabad szexuális tartalmú képeket feltölteniük vagy kiadniuk, de addig is érdemes korlátozni ezt a lehetőséget.

A rendőrség nem vezet külön statisztikát az interneten elkövetett bűncselekményekről - mondta Szabó Henrik, az ORFK Bűnmegelőzési és Áldozatvédelmi Osztályának munkatársa. Hozzátette, hogy az internetes bűncselekmények felderítésénél a szolgáltatók segítségére is szükségük van.

Szabó Henrik kitért arra is, hogy sokszor nem válik egyértelművé az internet szerepe, a világhálóhoz közvetlenül kötődő bűncselekmények mellett egyes esetekben csak feltételezhető, hogy az elkövető az internetet is felhasználta célja eléréséhez.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást