eur:
392.87
usd:
367.77
bux:
66115.29
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A fővárosi lista hiánya "drámaian csökkenti" az MDF esélyét

Már az is sokat árthat az MDF megítélésének, ha csak hosszú huzavona után lehet fővárosi területi listája - mondta az InfoRádiónak Böszörményi Nagy Gergely, a Nézőpont Intézet vezető elemzője azután, hogy a Fővárosi Választási Bizottság 3:2 arányban elutasította a Fórum budapesti listájának nyilvántartásba vételét.

Az MDF parlamentbe jutásának esélyét drámaian csökkentené, ha nem állíthatna fővárosi listát - mondta az InfoRádiónak a Nézőpont Intézet vezető elemzője.

Böszörményi Nagy Gergely szerint az újrapozicionált MDF elsősorban a magasan képzett, technokrata ízlésű, a gazdaságpolitika iránt fokozottan érdeklődő választókat céloz meg. Ez a fajta neoliberális kommunikáció elsősorban Budapesten szólíthat meg választókat.

Ha a fővárosban nem szerepel az MDF neve a szavazólapon, akkor drámaian csökkenek az esélyei arra, hogy mozgósítsa a kellő számú választót - tette hozzá az elemző, aki hangsúlyozta: ha Budapesten nincs listája, akkor vidéken kell sokkal több szavazatot szereznie, márpedig a párt mozgósítási potenciálja a kis és közepes településeken 20 éve csökken.

Kiemelte: az MDF-et érintő botrányok az elmúlt hónapokban folyamatosan kárt okoznak a párt hírnevének. Az LMP nem áll sokkal jobban a biztosan rájuk szavazó választók tekintetében, de 9 százaléknyi potenciális szavazóval rendelkezik, mert a pártot nem övezik botrányok.

Ez a potenciális tábor az MDF-nél 5 százalék alatt van. Egy újabb ügy, a budapesti lista eltörlése vagy akár a botrányoktól övezett elfogadása is árt a párt reputációjának, így nem tudják bővíteni azok körét, akik rájuk szavaznának - mondta Böszörményi Nagy Gergely.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×