eur:
394.4
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

3:2-re kikapott az MDF az FVB-től

A Fővárosi Választási Bizottság elutasította az MDF budapesti választási listáját. Sajtóértesülések szerint a párt három képviselőjelöltje több száz olyan ajánlószelvényt adott le, amelyet különböző színű tollal töltöttek ki. Néhány órával korábban pedig Csapody Miklós lépett vissza az egyéni képviselő-jelöltségtől, miután szerdán kilépett a pártból is.

3:2-es szavazati aránnyal a Fővárosi Választási Bizottság elutasította az MDF budapesti listáját. Sajtóértesülések szerint a testület megállapította, hogy a párt 3 képviselőjelöltje több száz olyan ajánlószelvényt adott le, amelyekre különböző színű tollal írták az adatokat.

A fideszes javaslatot a szocialista és a jobbikos delegált támogatta. A tagok úgy érveltek, hogyha a három képviselőjelölt nem indulhat, akkor az MDF-nek már nincs meg Budapesten a fővárosi lista állításához szükséges 8 képviselőjelöltje.

Az MDF az Országos Választási Bizottsághoz fordul jogorvoslatért. Ha az OVB megerősíti a határozatot, akkor a párt még a Legfelsőbb Bírósághoz is fordulhat.

Az InfoRádió kereste az MDF vezetését, de a nyilatkozatra kijelölt Herényi Károly elnökhelyettes mégsem kívánta kommentálni a Fővárosi Választási Bizottság döntését. Egyelőre nem tudni, hogy a bizottság mely képviselők ajánlószelvényei között talált gyanúsakat, arra lehet viszont következtetni, hogy az egyikük Csapody Miklós lehet.

A Fővárosi Választási Bizottság ugyanis már kedden büntetőfeljelentést tett az ügyben, hogy a képviselő leadott egy különböző tollakkal kitöltött ajánlószelvényt. Az MDF-es politikus ezt visszautasította, és azt mondta, megteszi a szükséges jogi lépéseket. Azt nem tudni, hogy ez hozzájárult-e ahhoz, hogy Csapody Miklós kedden kilépett a pártból, szerdán pedig visszalépett az egyéni képviselő-jelöltségtől is.

Csapody Miklós a közleményében azt írta, "az MDF-SZDSZ Bokros Lajos által összeállított listáit Bokros Lajosnak, a demokrata fórum miniszterelnök-jelöltjének ultimátumára hagyta jóvá az MDF országos választmánya." Hangsúlyozta: sem Bokros Lajos ultimátumával, sem néhány korábbi politikai és személyi döntéssel nem érthetett egyet. Dávid Ibolya pártelnök az InfoRádiónak azt mondta, tudták, hogy lesznek személyi áldozatok.

"Csapody Miklós a 11. helyen jelölt volt az országos listára, csak ő nem fogadta el. Tudtuk, hogy konfliktussal jár majd, hogy Bokros Lajos és programja mellé álltunk, ez áldozatokkal is jár. Nem kötünk kompromisszumokat, akármilyen fájdalmas, akár házon belüli, akár házon kívüli áldozatokkal is jár" - mondta Dávid Ibolya.

Dávid Ibolya azt is mondta, többen az ajánlószelvények gyűjtésével akarták megakadályozni, hogy többpártrendszer legyen Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×