eur:
395.7
usd:
372.07
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Szabálytalanul adtak engedélyt a gyakorlatozó izraeli gépeknek - a nap legfontosabb hírei

Szabálytalanul adta ki az engedélyt a Nemzeti Közlekedési Hatóság a magyar légtérbe múlt héten berepült izraeli gépeknek - ismerte el az Országgyűlés honvédelmi bizottsága előtt a közlekedési tárca vezetője.

Hónig Péter közölte: nem tartották be a vonatkozó kormányrendeletet, ezért vizsgálatot indított az ügyben. A honvédelmi miniszter a testület fideszes tagjai által kezdeményezett rendkívüli ülésen azt mondta: a magyar honvédség tudott az izraeli gépek március 17-ei érkezéséről, folyamatosan ellenőrizték a légteret. Szekeres Imre megalapozatlannak nevezett minden ezzel ellentétes kijelentést. Lázár János, a bizottság fideszes elnöke azt közölte: törvénysértő volt az izraeli gépek magyarországi berepülése, mert hiányzott a magyar titkosszolgálatok hozzájárulása. Hangsúlyozta: a Fidesz arra kéri a kormányfőt, hogy hívja össze a nemzetbiztonsági kabinetet és vizsgálja felül a légtér igénybevételének katonai gépekre vonatkozó szabályozását, és azonnali hatállyal mentse fel a Nemzeti Közlekedési Hatóság vezetőit. A kormányszóvivői iroda közlése szerint a Nemzetbiztonsági Kabinet már pénteken ülésezett az ügyben, és akkor vizsgálóbizottság felállításáról is döntöttek.

BKV-ügy: szerdán hallgatják meg Ikvai-Szabót és Horváth Csabár


Szerdán hallgatja meg a BKV-nál történt szabálytalanságok kivizsgálására alakult fővárosi bizottság Ikvai-Szabó Imre jelenlegi és Horváth Csaba korábbi főpolgármester-helyettest. György István, a testület fideszes elnöke közölte: Ikvai-Szabó Imre ismételt meghívását a szocialista Steiner Pál javasolta, Horváth Csaba meghallgatását pedig a KDNP-s Bagdy Gábor indítványozta a testület előző ülésén. A bizottság szerdán már a jelentéstervezetéről is tárgyal.

Hagyó magánemberként döntött az ingatlanjairól

Magánemberként döntött az ingatlanjait érintő tranzakciókról - mondta Hagyó Miklós. A volt szocialista főpolgármester-helyettes úgy fogalmazott: semmi köze a BKV-val kapcsolatos ügyeknek ahhoz, hogy az elmúlt hónapokban lányának ajándékozta két ingatlanát, egy harmadik haszonélvezeti jogát élettársára íratta, két másikat pedig eladott.

Hat párt állít országos listát


Lejárt az országos listák bejelentésének határideje az áprilisi parlamenti választásra. A már nyilvántartásba vett kettő, az MSZP és Fidesz-KDNP mellett további négy párt, a Jobbik, az LMP, az MDF és a Civil Mozgalom jelentette be országos listáját. Az Országos Választási Bizottság várhatóan csütörtökön dönt a nyilvántartásba vételről. A rendszerváltozás óta még nem volt ilyen alacsony a bejelentett országos listák száma.

Csapody Miklós kilép az MDF-ből


Kilép a Magyar Demokrata Fórumból, és egyelőre nem kíván közreműködni a magyar politikai életben Csapody Miklós. A politikus ezt az ATV Egyenes beszéd című műsorában közölte. Korábban Eötvös Mihály, az MDF alelnöke jelentette be, hogy kilép az MDF-ből. Közben véglegesítették az MDF országos választási listáját, amelyet Dávid Ibolya, a párt elnöke vezet. Az első tíz helyen két SZDSZ-es politikus, Retkes Attila pártelnök és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes is helyet kapott.

Nem tetszik az MSZP-nek a kampánybeli műsorbeosztás

Az Országos Választási Bizottsághoz fordul az MSZP a Magyar Televízió pártokat bemutató műsora ügyében. A szocialisták azt kifogásolják, hogy az MTV két külön pártként kezeli a Fideszt és a KDNP-t, pedig közös listán indulnak, így együttesen 50 perc jut nekik a többi párt 25 percével szemben. A Magyar Televízió szerint ők a médiahatóság 2006-os ajánlása szerint járnak el.

Kisebbségi EU-biztosi posztot szorgalmaz Sólyom László


Kisebbségi jogokkal foglalkozó uniós biztosi poszt létrehozását szorgalmazta Budapesten, a IV. magyar-lengyel barátság napján a köztársasági elnök. Sólyom László hozzátette: az anyaországok joga és felelőssége, hogy fellépjenek határaikon túli kisebbségeik jogai védelmében, és ha szükséges, a kisebbségek sérelmeit nemzetközi fórumok elé vigyék.

Alkotmányos a bejegyzett élettársi kapcsolat

Alkotmányosnak minősítette a bejegyzett élettársi kapcsolatokról szóló törvényt az Alkotmánybíróság, és elutasította a jogszabály megsemmisítésére beadott indítványokat. A testület szerint a kizárólag azonos nemű személyek által létesíthető bejegyzett élettársi kapcsolat nem jelent konkurenciát a különneműek házasságának, és ez a kapcsolat nem értékeli le a házasság intézményét.

A végzés nyelvén lehet felvételizni Ukrajnában


Ukrajnában az idén minden végzős diák az oktatás nyelvén teszi le a főiskolai és az egyetemi felvételi vizsgákat - közölte az oktatási miniszter. Dmitro Tabacsnik azt mondta: egyetlen miniszternek sincs erkölcsi joga ahhoz, hogy fiatalok tízezreit hátrányos helyzetbe hozzon, hiszen nyilvánvalóan az orosz vagy magyar nyelvű iskolák végzőseinek kisebb esélyük van az ukrán nyelvű feladatsorok sikeres megoldására, mint az ukrán iskolák tanulóinak.

Obama aláírta az egészségügyi reformcsomagot

Az Egyesült Államokban aláírta az egészségügyi reformcsomagot az amerikai elnök. Barack Obama kézjegyével a jogszabály törvényerőre emelkedett. Az amerikai képviselőház vasárnap fogadta el az egészségügyi reformtörvény tervezetét. A történelmi jelentőségű dokumentum az eddigi körön túl 32 millió amerikaira terjeszti ki a betegbiztosítást, így a népesség 95 százaléka biztosított lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×