eur:
392.9
usd:
366.73
bux:
66196.91
2024. április 25. csütörtök Márk

Menlevelet kapott Mesterházy Ernő, és minden ügybe beleszólhatott

Mesterházy Ernőnek egy főpolgármester-helyettesi szignóval ellátott felhatalmazás jogot adott rá, hogy beleszóljon valamennyi fővárosi cég üzleti és személyi döntéseibe. Az Index birtokába került "menlevél" szövegezése homályos, így általában minden városházi ügy belefért az előzetesben ülő tanácsadó tevékenységi körébe.

Mesterházy Ernő, főpolgármesteri tanácsadó és kormányzati koordinátor városházi szerződését Tiba Zsolt főjegyző minősítette kuriózumnak néhány hete. Tiba azt állította: az előzetesbe került "baráti tanácsadóval" kötött megállapodást annyira furcsának találta, hogy megkötése idején nem volt hajlandó ellenjegyezni.

A szerződés pontos tartalmát viszont sem ő, sem Demszky Gábor főpolgármester nem hozta nyilvánosságra, állítja az Index. A Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodájának az InfoRádióhoz is eljuttatott közleménye szerint azonban a dokumentumot Demszky Gábor a BKV-s vizsgálóbizottság kérésére még február 10-én átadta a grémiumnak, és az bárki számára hozzáférhető a testület elnökénél, valamint a FP sajtóosztályán.

Demszky a BKV ügyeit vizsgáló fővárosi eseti bizottság előtt főként Mesterházy Ernő kormányzati koordinációs megbízásának létezéséről próbálta győzködni a testületet, miután a kormányszóvivő tagadta, hogy létezett ilyen szerződés. Demszky szerint Mesterházyra a Gyurcsány-kormány hivatali ideje alatt volt szükség, akkor folytatott egyeztetéseket a kormányzattal.

A főpolgármester emellett az tartotta fontosnak elmondani, hogy korábbi bizalmasa - aki lecsukása előtt már inkább az SZDSZ és az MDF választási együttműködésének tető alá hozásával foglalkozott - tanácsadóként szabályos megbízással rendelkezett, valamint ingyen dolgozott a városházán. Demszkyt különféle politikai tárgyalásokon képviselte az önkormányzatban, de önálló döntési jogkörrel nem volt.

Az Index információi szerint a tanácsadónak a főpolgármester által érzékeltetettnél jóval szélesebb körű befolyása volt a városházi ügyekre. A 2007 februárjában kiadott, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes által aláírt megbízás lényegében minden fontosabb önkormányzati területre beleszólást engedett a Főpolgármesteri Iroda Kormányzati Koordinációs Irodájának vagy Mesterházy Ernőnek.

Ikvai menlevele felkérte Mesterházyt, hogy a "Fővárosi Önkormányzat gazdasági társaságaival kapcsolatos tanácsadói tevékenységével álljon rendelkezésére", valamint hogy "nyújtson segítséget egyes stratégiai kérdésekben, döntések előkészítésében". A levél tételesen fel is sorolta, hogy a főpolgármester-helyettes szerint mi számít a stratégiai kérdések közé: "privatizált gazdasági társaságok ügyei, üzleti tervek és beszámolók előzetes véleményezése, személyi kérdések, kiemelt beruházások, illetve a kormányzati egyeztetéseket igénylő ügyek".

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Heves tüntetésekhez vezetett Örményországban, hogy az ország vezetése úgy döntött, négy falut visszaad a szomszédos Azerbajdzsánnak, melyeket még a két ország között a Szovjetunió felbomlása idején kitört első hegyi-karabahi háborúban szállt meg. Jereván békeszerződésre törekszik a nála katonailag sokkal erősebb Azerbajdzsánnal, ennek érdekében megkezdték a határok pontos kijelölését. A béketörekvések ellenére a retorika sokszor még mindig háborús, az örmény lakosság pedig egyre jobban tart attól, hogy a szomszédos ország támadást indíthat ellenük. Az orosz békefenntartók eközben kivonultak Hegyi-Karabahból, így most már csak Azerbajdzsánon és Örményországon múlik, mihez kezdenek egymással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×