Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Közel kilencezren szavaznának külföldön az első fordulóban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Közel kilencezren szavaznának a külképviseleteken az első fordulóban az árpilisi országgyűlési választáson, a voksolók közel negyede Londonban adná le szavazatát - mondta Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője.

Emlékeztetett: a 2010-es országgyűlési képviselő-választáson a külföldön tartózkodó választópolgárok a Magyar Köztársaság nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha a helyi jegyzőnél március 19-én 16 óráig jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe. Ezt a kedd reggeli adatok szerint 8755-en tették meg az első és 8664-en a második fordulóra.

A választópolgárok az első fordulóban 86, a második fordulóban 87 külképviseleten szavaznának, Tuniszban ugyanis az első fordulóra senki nem jelentkezett a névjegyzékbe.

Az OVI adatai szerint a jelentkezők közel 25 százaléka, az első fordulóban 2030 szavazó azt jelezte, hogy Londonban kíván szavazni. A második legtöbb szavazó (718) Dublinba jelentkezett, a harmadik legnépszerűbb külképviselet pedig Brüsszel, ahová 597-en regisztráltak. New Yorkban az első fordulóban 421-en voksolnának.

A második fordulóra Londonba 1990-en regisztráltak, Brüsszelbe 754-en, Dublinba 706-an, New Yorkba 406-an.

A külképviseleteken az első fordulót a magyarországi szavazás előtt egy héttel kell megtartani, hogy az urnák időben hazaérkezhessenek. Ez azt jelenti, hogy a külképviseleteken április 4-én, húsvét vasárnap lesz a voksolás, az amerikai kontinensen pedig még egy nappal korábban, április 3-án. A külképviseleteken a második fordulót már a magyarországi szavazással egy időben tartják, kivéve az amerikai kontinenst, ahol egy nappal korábban, április 24-én lesz a voksolás.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa