eur:
394.07
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Közel kilencezren szavaznának külföldön az első fordulóban

Közel kilencezren szavaznának a külképviseleteken az első fordulóban az árpilisi országgyűlési választáson, a voksolók közel negyede Londonban adná le szavazatát - mondta Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője.

Emlékeztetett: a 2010-es országgyűlési képviselő-választáson a külföldön tartózkodó választópolgárok a Magyar Köztársaság nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha a helyi jegyzőnél március 19-én 16 óráig jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe. Ezt a kedd reggeli adatok szerint 8755-en tették meg az első és 8664-en a második fordulóra.

A választópolgárok az első fordulóban 86, a második fordulóban 87 külképviseleten szavaznának, Tuniszban ugyanis az első fordulóra senki nem jelentkezett a névjegyzékbe.

Az OVI adatai szerint a jelentkezők közel 25 százaléka, az első fordulóban 2030 szavazó azt jelezte, hogy Londonban kíván szavazni. A második legtöbb szavazó (718) Dublinba jelentkezett, a harmadik legnépszerűbb külképviselet pedig Brüsszel, ahová 597-en regisztráltak. New Yorkban az első fordulóban 421-en voksolnának.

A második fordulóra Londonba 1990-en regisztráltak, Brüsszelbe 754-en, Dublinba 706-an, New Yorkba 406-an.

A külképviseleteken az első fordulót a magyarországi szavazás előtt egy héttel kell megtartani, hogy az urnák időben hazaérkezhessenek. Ez azt jelenti, hogy a külképviseleteken április 4-én, húsvét vasárnap lesz a voksolás, az amerikai kontinensen pedig még egy nappal korábban, április 3-án. A külképviseleteken a második fordulót már a magyarországi szavazással egy időben tartják, kivéve az amerikai kontinenst, ahol egy nappal korábban, április 24-én lesz a voksolás.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×