eur:
394.36
usd:
370.48
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Három év alatt hajtaná végre a radikális adócsökkentést a Fidesz

Három év alatt hajtaná végre a Fidesz a már korábban is ígért radikális adócsökkentést - derült ki a volt gazdasági miniszter nyilatkozatából. Matolcsy György a Hír TV-nek azt mondta, 2013-ra állítható Magyarország gyors növekedési pályára, a Fidesz-kormány célja pedig az lesz, hogy 4,5% és 6,5% között tartsa a költségvetés hiányát.

 Több konkrétum is kiderült vasárnap a Fidesz gazdaságpolitikai elképzeléseiből. Az Orbán-kormány gazdasági minisztere a Hír Televízió esti műsorában elmondta, több szakpolitikai koncepció is versenyzett a párton belül, mostanra azonban annyi eldőlt, hogy a középpontban a növekedés újraindítása és a munkahelyteremtés áll majd. Ehhez családi adózást vezet majd be a Fidesz-kormány, és jelentősen csökkenti a bürokráciát és az adókat - mondta Matolcsy György.

"Ez az év az egyszeri nagy adócsökkentés szempontjából elúszott, hiszen év közben vagyunk, és bizonytalan az államháztartás helyzete. Év közben lehet már módosítani az adószabályokon, de az igazi nagy adócsökkentést január elsejétől három év alatt tervezzük végrehajtani" - mondta.

Matolcsy György hangsúlyozta, a legtöbb minden attól függ, hogy milyen lesz a gazdaság valós állapota, amikor a Fidesz átveheti a kormányzást. A politikus szerint ma már senki nem hiszi el, hogy 3,8% lehet a költségvetés hiánya az év végére. Mint mondta, a Fidesz azon fog dolgozni, hogy 4,5-6,5 százalék között tartsa a deficitet. Matolcsy György szerint nem lesznek megszorítások, hiszen pont ezek miatt került ilyen helyzetbe az ország. Hozzátette viszont, hogy másfél évig még nem lehet számítani felemelkedésre.

"Még lefelé megy a magyar gazdaság legalább 6 hónapig. Arra lehet számítani, hogy az év közepétől az új kormány minden meghatározó gazdasági területen elkezdi a fordulatot: bürokráciánál, adórendszernél, foglalkoztatásnál, az EU pénzeket átcsoportosítjuk a KKV-k felé, átütő erejű energiahatékonysági programot indítunk. De ezekhez idő kell, 12-18 hónapon belül már kezdődnek." - tette hozzá.

Matolcsy György szerint 2013-ra állítható a magyar gazdaság olyan gyors, növekedési pályára, mint amilyen 2002 előtt volt. Az elején a kormány jelképes gesztusokkal tudja majd javítani a hangulatot: a korrupciós csapok elzárásával és a magas közüzemi számlák csökkentésével. Utóbbiban játszhat majd kulcsszerepet a zöldbank.

Szerinte fél-egy éven belül olyan energiatakarékos hiteleket lehet felvenni ettől az új pénzintézettől, amelyek törlesztő részleteit és kamatait az energia-megtakarításból fizetik vissza a családok, "kisebb lesz a számla". Matolcsy György szerint szükség lesz egy új állami tulajdonú bankokra, és a politikus tovább is vitte az eddigi terveket: már nem egymillió, hanem egymillió-háromszázezer munkahelyet kell teremteni 10 év alatt.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×