Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az APEH-nél nem érvényes a mentelmi jog

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem nagy számban, de az APEH-en belül is előfordulnak korrupciós esetek - mondta az InfoRádiónak az adóhatóság elnöke a \"Korrupció és a védekezés lehetőségei\" című konferenciát követően. Szikora János szerint hivatala az ellenőrzések során is találkozik korrupciós esetekkel. Hozzátette: az APEH ellenőrzései nem tesznek különbséget magánszemélyek és politikusok között; itt nincs mentelmi jog.

Megvannak az APEH-en belüli korrupció visszaszorításához szükséges eszközök - mondta az InfoRádiónak Szikora János. Az adóhatóság elnöke kiemelte: évente egy-két eset korrupciós eset előfordul az APEH-nél, ám ezt is gyökeresen szeretnék kiirtani.

Az adóhivatal az ellenőrzései során is találkozik korrupciógyanús jelenségekkel - közölte az elnök. Hozzátette: ha bűncselekmény elkövetésére utaló jelenségekkel találkoznak, akkor büntetőfeljelentést tesznek.

Szikora János elmondta: a vállalkozások ellenőrzése során nemcsak a társaságoknál igyekeznek megállapítani az adóelkerülés adóvonzatát, ugyanis ha fiktív számlák költségként való elszámolásával, bevétel eltitkolásával találkoznak, akkor összekapcsolják a vizsgálatokat, és társasági után egyéni ellenőrzéseket is tartanak.

Az eltitkolt jövedelem feltárása és a magánszemélyeknél való megadóztatása szűkíti az esetleges korrupcióra felhasználható pénz mennyiségét - fejtette ki.

Az APEH ellenőrzései nem tesznek különbséget magánszemélyek és politikusok között; itt nincs mentelmi jog - emelte ki az adóhatóság elnöke.

Szikora János szerint nem feltétlenül kell az APEH-nek nyomozati jogköröket adni, ha ezek másik szervezetnél vannak, az ugyanolyan hasznos lehet. A rendőrséggel és a Nemzeti Nyomozóirodával is napi kapcsolatban vannak az adóhatóság munkatársai - tette hozzá.

Hanganyag: Németh Zoltán