Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kvótaügy: a szocialista képviselők nem jelentek meg

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Összesen 7 ezer magyar CER széndioxid-kibocsátási kvóta okozott problémát a párizsi Bluenext tőzsdén - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kabinetfőnöke. Molnár József az Országgyűlés Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottságának ülésén számolt volna be az ügyről, de a testület határozatképtelen volt, mivel a szocialista képviselők nem jelentek meg a tanácskozáson.

"A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy hagyjon fel a széndioxid CER-kvóták további értékesítésével és kezdjen vizsgálatot az ügyben annak kiderítésére, valóban a kvótákat a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumtól megvásárló Hungarian Energy Power Kft. volt-e a legideálisabb vevő a kvótákra" - mondta Varga Mihály, az Országgyűlés Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottságának fideszes elnöke.

Korábban a Sunday Times arról számolt be, hogy egy hongkongi kereskedőház juttatta vissza jelentős haszonnal Európába a Magyarország által jóhiszeműen eladott széndioxid-kibocsátási kvótákat. A brit lap emlékeztetett arra: a magyar kormány abban a tudatban értékesítette a kvótákat, hogy azok Japánba kerülnek.

Japán - jóllehet nem tagja a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentését célzó uniós projektnek - használhatja a kvótákat az ENSZ klímaprogramja keretében, de ezeket nem lehet európai újrahasznosításra visszajuttatni. Néhány napja a korábban már értékesített kvóták újbóli felbukkanása miatt felfüggesztették a kereskedést a szén-dioxid-kibocsátási kvótákkal a párizsi BlueNext tőzsdén.