Késő estig nem született egyezség az MDF és az SZDSZ vezetése között

Infostart
2010. március 22. 06:18
Késő estig nem született egyezség az MDF és az SZDSZ vezetése között a két párt országos és területi listájáról. A napi három budapesti járatpárból csak egyet közlekedtet a British Airways a légiutas-kísérők sztrájkja miatt. Elhunyt Bilek István nemzetközi sakknagymester

Késő estig nem született egyezség az MDF és az SZDSZ vezetése között a két párt országos és területi listájáról. Az SZDSZ Választási Operatív testülete délután tárgyalt az MDF által tegnap elfogadott névsorokról. Retkes Attila pártelnök akkor azt mondta: biztos abban, hogy létrejön az egyezség az MDF-fel. A Távirati Iroda úgy tudja, hogy a szabad demokraták a megegyezés feltételéül szabnák, hogy a fővárosi listát vezető Bokros Lajost Ikvai-Szabó Imre kövesse és az MDF-es Debreceni József csak a harmadik helyre kerüljön.

Nem indulhat független jelöltként a parlamenti választásokon a terrorizmussal vádolt Budaházy György, miután nem tudta összegyűjteni az ehhez szükséges 750 érvényes ajánlószelvényt - közölte a Magyar Televízió Híradója. Filipsz Andrea, a XI. kerület jegyzője azt mondta: Budaházy György szerda délutánig fellebbezhet az erről szóló határozat ellen. Budaházy György 831 szelvényt adott le a budapesti 17-es számú országgyűlési egyéni választókerületi bizottságnak, de ezek közül csak 640 volt érvényes.

A napi három budapesti járatpárból csak egyet közlekedtet a British Airways a légiutas-kísérők sztrájkja miatt. A szombaton hajnalban megkezdett, háromnaposra meghirdetett munkabeszüntetés várhatóan hétfőn is folytatódik. A British Airways vezetésének becslése szerint az utasok csaknem kétharmada eljut célállomására az akció idején, ezzel szemben a legnagyobb brit szakszervezet arról számolt be, hogy a 12 ezer utaskísérő 80 százaléka támogatja a sztrájkot.

A szegénységi küszöb alatt élők számának csökkentését kéri a tagállamoktól Magyarország uniós biztosa. Andor László foglalkoztatási, szociálpolitikai és társadalmi befogadási ügyekben illetékes megbízott a növekvő egyenlőtlenségek hatásainak felmérésével foglalkozó program londoni nyitó rendezvényén beszélt erről. Hangsúlyozta: az Európa 2020 stratégia keretein belül országonként negyedével kellene csökkenteni a szegénységben élők számát. Hozzátette: ez összesen körülbelül 20 millió ember kiemelését jelentené a szegénységből 2020-ig.

Tényfeltáró újságírói munkájáért Bodoky Tamás, az Index főmunkatársa és Varró Szilvia, a Magyar Narancs újságírója vehette át az idén huszadik alkalommal odaítélt Pulitzer-emlékdíjat. Sajtótörténet kategóriában az OSA Archívum kapta az elismerést. Az idén nem osztottak ki életműdíjat.

A tavalyinál 9 ezerrel több, mintegy 156 ezer látogatója volt az idei lipcsei könyvvásárnak. A négynapos seregszemlén 39 ország kétezer kiadója vett részt, és hozzávetőleg 1500 szerző mutatta be új művét. A könyvvásár fő díját, az európai népek közötti megértés díját Dalos György vehette át a rendezvény szerdai megnyitóján eddigi munkásságának elismeréseként, illetve a Németországban tavaly megjelent, Felgördül a függöny - A kelet-európai diktatúrák bukása című könyvéért. A lipcsei könyvvásáron a német nyelven író legjobb külföldi szerzőnek járó díjat Mora Teréziának ítélték.

Életének 78-ik évében elhunyt Bilek István nemzetközi sakknagymester, mesteredző és szakíró. Kilencszer képviselte Magyarországot sakkolimpián - a csapat tagjaként 2 ezüst- és 1 bronzérmet szerzett -, négyszer Európa-Bajnokságon. Háromszor nyert magyar bajnokságot, és kétszer volt a férfi olimpiai sakkcsapat szövetségi kapitánya; 1978-ban, amikor a magyar válogatott olimpiai bajnok lett, és 1980-ban.