eur:
393.77
usd:
365.37
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

"Jobb Erdélyben magyarnak lenni"

Jobb Erdélyben magyarnak lenni, mert az anyaországban élő fiatalokban nincs magyarságtudat - mondta az InfoRádiónak Kallós Zoltán néprajzkutató a Magyar Tudományos Akadémián zajló Határtalanul című oktatási konferencián. A táncházmozgalom egyik alapítója arról is beszélt, hogy a kettős állampolgárság elutasításával annyira megosztották a magyarságot, hogy ő sem szívesen utazik Magyarországra.

Jobb ma Erdélyben magyarnak lenni, mint Magyarországon. Erdélyben jobban kimondjuk, hogy magyarok vagyunk - mondta az InfoRádiónak Kallós Zoltán, aki elsősorban a médiát hibáztatja a kialakult helyzetért.

A néprajzkutató elmondta: a 2004. december 5-ei népszavazás óta nem szívesen jár át Magyarországra. Miért kellett akkor még jobban megosztani a magyarságot, amelyet már amúgy is megosztottak Trianonnal? - tette hozzá.

A néprajzkutató szerint a népszavazás után sokat változott az anyaország és az erdélyi magyarok közötti kapcsolat, de reméli, hogy ezen a téren változás lesz a jövőben. Úgy vélte, a határon túl élő magyarok is kaphatnának állampolgárságot és szavazati jogot.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×