eur:
393.55
usd:
368.27
bux:
66315.93
2024. április 24. szerda György

Hol politizáltak eddig a Jobbik és az LMP jelöltjei?

Az LMP egyéni képviselőjelöltjeinek több mint kilencven százaléka újonc, a Jobbik indulóinak közel ötöde azonban már négy éve is megmérettette magát a parlamenti választáson - derül ki a Republikon Intézet elemzéséből, amely a két parlamenten kívüli protesztpárt politikusainak életútját vizsgálta. A kutatás szerint a magukat új erőként hirdető pártok közül a Jobbiknak 55, az LMP-nek pedig 11 egyéni jelöltje politizált korábban másik pártban.

Két újonc párt is országos listát állíthat az április parlamenti választáson. A Republikon Intézet kutatásából kiderül, hogy a Jobbik jelöltjeinek kétharmada tekinthető újoncnak, de 55 olyan jelöltjük van, akik már korábban vállaltak politikai szerepet, elsősorban a MIÉP színeiben.

Az intézet stratégiai igazgatója az InfoRádiónak elmondta: a Jobbikhoz képest a Lehet Más a Politika sokkal civilebb párt, hiszen sok olyan jelöltje van, akik nem rendelkeznek politikai tapasztalattal és nincs pártpolitikai múltjuk.

Tóth Csaba hozzátette: a 176 LMP-s jelöltből valamivel több mint 10 kötődik valamelyik párthoz: van, aki a Fideszhez, de van köztük egykori szocialista politikus is. Volt szabad demokrata viszont nincs.

A kutató ezért úgy véli, az LMP hitelesen állítja azt, hogy olyan típusú embereket ültetne be a parlamentbe, akik korábban nem politizáltak.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Horgonyoztatják a forintot

Horgonyoztatják a forintot

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat, délelőtt is enyhe gyengülés látszott csak az árfolyamokban, ami délután is megmaradt. Nagyon szűk sávban oldalazik a magyar deviza. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×