Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hol politizáltak eddig a Jobbik és az LMP jelöltjei?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az LMP egyéni képviselőjelöltjeinek több mint kilencven százaléka újonc, a Jobbik indulóinak közel ötöde azonban már négy éve is megmérettette magát a parlamenti választáson - derül ki a Republikon Intézet elemzéséből, amely a két parlamenten kívüli protesztpárt politikusainak életútját vizsgálta. A kutatás szerint a magukat új erőként hirdető pártok közül a Jobbiknak 55, az LMP-nek pedig 11 egyéni jelöltje politizált korábban másik pártban.

Két újonc párt is országos listát állíthat az április parlamenti választáson. A Republikon Intézet kutatásából kiderül, hogy a Jobbik jelöltjeinek kétharmada tekinthető újoncnak, de 55 olyan jelöltjük van, akik már korábban vállaltak politikai szerepet, elsősorban a MIÉP színeiben.

Az intézet stratégiai igazgatója az InfoRádiónak elmondta: a Jobbikhoz képest a Lehet Más a Politika sokkal civilebb párt, hiszen sok olyan jelöltje van, akik nem rendelkeznek politikai tapasztalattal és nincs pártpolitikai múltjuk.

Tóth Csaba hozzátette: a 176 LMP-s jelöltből valamivel több mint 10 kötődik valamelyik párthoz: van, aki a Fideszhez, de van köztük egykori szocialista politikus is. Volt szabad demokrata viszont nincs.

A kutató ezért úgy véli, az LMP hitelesen állítja azt, hogy olyan típusú embereket ültetne be a parlamentbe, akik korábban nem politizáltak.

Hanganyag: Herczeg Zsolt