eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Csak az MSZP-nek és a Fidesz-KDNP-nek van mindenhol területi listája

A hétfő délutáni határidőig 113 területi listát jelentettek be a pártok, ebből hét párt 75 listáját már nyilvántartásba vették az illetékes területi választási bizottságok az Országos Választási Iroda internetes tájékoztató oldala szerint.

A területi listák bejelentésének határideje 16 órakor járt le az áprilisi országgyűlési választásra. A határidő jogvesztő, amelyik listát nem jelentették be az illetékes választási bizottságnál, arra a pártra az adott megyében nem lehet majd szavazni.

Az országban húsz területi választókerület van (a 19 megye és a főváros), ezekben listát csak pártok állíthatnak. Listaállításra az a párt jogosult, amelyik az adott területi választókerületben az egyéni választókerületek egynegyedében, de legalább két egyéni választókerületben jelöltet állított.

Minden területi választókerületben van nyilvántartásba vett listája az MSZP-nek és a Fidesz-KDNP-nek. A 16 órás adatok szerint a Jobbiknak 18 listáját vette már nyilvántartásba az illetékes választási bizottság. Az MDF-nek nyolc, a Lehet Más a Politikának (LMP) 5, a Magyar Kommunista Munkáspártnak (Munkáspárt) 3, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártnak (MSZDP) pedig egyelőre egy megyei listája van.

A legtöbb pártlista - összesen hat - közül Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lehet választani a jelenlegi adatok szerint, de öt listát vettek már nyilvántartásba Baranya, Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom és Tolna megyében, négyet-négyet pedig Békés, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Szabolcs megyében. Egyelőre két párt tudott területi listát állítani Budapesten.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülésén nyilvántartásba vette a Fidesz-KDNP közös országos listáját az áprilisi országgyűlési választásra: a listát Orbán Viktor, a párt elnöke vezeti.

A területi lista állításának azért van jelentősége, mert ha egy párt nem tudott az adott megyében területi listát állítani, akkor nem szerepelhet a pártlistás szavazólapon, és így nem juthat fontos szavazatokhoz, amelyek révén át tudná lépni a parlamentbe jutási ötszázalékos küszöböt, és így nem részesedhet az országos listás kompenzációs mandátumokból sem.

Az a párt, amelyik képes volt hét területi listát állítani, jogosult az országos lista állítására és így részesedhet a kompenzációs mandátumokból.

A területi listákon háromszor annyi jelölt állítható, mint az adott listán megszerezhető mandátumok száma. A pártok a listán szereplő jelöltek sorrendjét maguk állapítják meg, általában úgy, hogy az élen "húzóemberek, olyan ismert személyek legyenek, akik minél több szavazatot "hozhatnak" a listára.

Az országgyűlési képviselők választásánál alkalmazott területi lista úgynevezett zárt lista, azaz a választópolgár nem változtathatja meg a jelöltek sorrendjét a szavazatával. A választópolgár tehát a szavazatával azt tudja befolyásolni, hogy hány mandátumot szerezzen a párt, de abba nem tud beleszólni, hogy kikből legyenek képviselők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×