eur:
393.45
usd:
367.72
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Régészeti lelet a Szent Pál-bazilikában

Kiemelkedő leletnek tartja Nagy Károly frank császár Pál apostol sírjánál talált aranyveretes érméjét a vatikáni könyvtár numizmatikai részlegének igazgatója. Giancarlo Alteri elmondása szerint a római, falakon kívüli Szent Pál-bazilikánál végzett feltárások közben mintegy 3600 érme került napvilágra az ókortól a XIX. századig. A kutató dokumentációs szempontból értékesnek tartja a kapu megnyitásáról és bezárásáról szóló okmányokat, valamint a pontifikátusi emlékérméket, amelyekből egy-egy darabot mindig a szent kapu bezárásakor helyeztek el egy díszes fémtokban a szentévi bulla másolatával.

Giancarlo Alteri hangsúlyozta: a lelet jelentősége mindenekelőtt abban áll, hogy bepillantást enged a zarándoklatok és a bazilika építésének történetébe. Az érmék válogatott gyűjteményéről az olasz állami pénzverde magyarázatokkal ellátott katalógust is megjelentet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×