Az egészségügyi reformmal a gazdaság egyhatodáról dönt a kongresszus

InfoRádió / MTI
2010. március 21. 20:05
Az amerikai gazdaság egyhatodát kitevő, 2,5 ezer milliárd dolláros szektorról dönt az Egyesült Államok kongresszusa, amikor vasárnap este várhatóan elfogadja az egészségügy átfogó reformjáról szóló törvénycsomagot.

Barack Obama elnök a reform vitájának véghajrájában az utóbbi napokban többször hangoztatta: az új törvény az 1990-es évek óta a legjelentősebb erőfeszítés a költségvetési hiány csökkentésére.

Az egészségügy reformja fontos a gazdaság rendbetételéhez, ez egy mindenkit érintő, pártok feletti ügy. Az egészségügy átalakításával megtakarított pénzt munkahelyteremtésre és más fontos gazdasági célokra lehetne fordítani - hangsúlyozta korábban Obama.

A legfrissebb kongresszusi számítások szerint a törvénycsomag várhatóan 138 milliárd dollárral fogja mérsékelni a deficitet az első tíz évben, majd 1,2 ezer milliárd dollárral az elfogadása utáni második évtizedben. A kongresszus költségvetési hivatala szerint egyébként az Obama-féle törvény végrehajtása az elkövetkező tíz évben 938 milliárd dollárba kerülne.

Az új törvénnyel lényegében megvalósulna a majdnem teljes betegbiztosítási rendszer az Egyesült Államokban. Évtizedek óta ez a legnagyobb jóléti törvény, a szociális háló kiterjesztése során 32 millió olyan amerikai kapna biztosítást, aki nem rendelkezik ezzel.

A törvénycsomag súlyát jelzi, hogy az Obama-féle átfogó reformot ellenzők csoportjai márciusban 11 millió dollárt fordítottak a képviselők meggyőzésére, és hasonlóan nagy összeget költött reklámra a szavazás előtt a másik oldal is, benne a gyógyszergyártók csoportja. A The New York Times szerint a reklámok összköltsége elérte a 30 millió dollárt.