Szekeres Imre tudja, mit kell tenni a magyar légtér biztonsága érdekében

Infostart
2010. március 20. 12:33
A honvédelmi miniszter szerint a tárca a lehető legszigorúbban járt el a minisztériumban nemrégiben kipattant vesztegetési botrány során. Szekeres Imre az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: összegtől függetlenül nincs "piti ügy", minden gyanús esetet ki kell vizsgálni. A tárcavezető arról is beszélt: az ország biztonsága érdekében mindenképpen meg kell épülnie a harmadik gerinclokátornak is a déli országrész egyik magaslati pontján.

Az érintettek rendfokozatától és az összegtől függetlenül méltatlansági eljárást indítottak a Honvédelmi Minisztérium által felügyelt kft.-nél feltárt vesztegetési ügyben érintettek. Amennyiben a vádak megalapozottak, ezek az emberek ki fognak kerülni a magyar honvédség kötelékéből - mondta a honvédelmi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az ügyben a lehető legszigorúbban jártak el - hangsúlyozta Szekeres Imre, aki szerint ez erősíti a honvédség fegyelmi és erkölcsi tartását. És bár a vesztegetés összege csupán másfél millió forint volt, a tárcavezető kijelentette: nincs piti ügy, akármilyen kis pénzről is van szó.

A miniszter elmondta: mivel a kft. gazdálkodási szabályzata nem állami rendszer, hanem a vállalati gazdálkodási előírásoknak felel meg, ezért nem ellenőrzik olyan szigorúan. A vizsgálat megindítása után kiderült azonban, hogy a cég vezetése komoly ellenőrési mechanizmusokat alkalmazott, a vesztegetési ügyek sajátossága mégis az, hogy csak akkor derülnek ki, ha az egyik fél véget akar azoknak vetni - magyarázta Szekeres Imre.

A tárcavezető hozzátette: a Katonai Biztonsági Hivatal január 11-én kapott értesítést az ügyről, január 29-én pedig már tetten is érték az érintetteket. Az eset kivizsgálása ettől a ponttól a katonai ügyészség feladata.

Szekeres Imre megjegyezte: amióta ő a honvédelmi miniszter, a Katonai Biztonsági Hivatal tíz ügyben indított ilyen típusú nyomozást.

Kell a lokátor

Szekeres Imre szerint szükség van a harmadik gerincradarra, hogy Magyarország légterét 500 méter felett is ellenőrizni lehessen; a szerdai történések - amikor két izraeli gép két alkalommal is megközelítette a Ferihegyi repülőteret - is ezt mutatják.

A honvédelmi miniszter elmondta: mivel a Legfelsőbb Bíróság (LB) a hét elején új eljárás lefolytatására kötelezte a lokátor építésével kapcsolatban a tárcát, intézkedést adott ki. Ennek értelmében a a katonai szakmai szervezeteknek 90 napon belül meg kell vizsgálniuk a testület által felvetett összes kérdést és a további szóba jöhető helyszíneket, majd új javaslattal kell előállniuk.

Az LB döntéséről szólva Szekeres Imre azt mondta: a testület a Fővárosi Bíróság (FB) ítéletét semmisítette meg, mert úgy vélte, hogy további szakértők bevonására lett volna szükség. Emellett azt is szóvá tette, hogy az FB nem szánt elég időt a mérlegelésre, holott a döntés előkészítése két és fél évig tartott - fűzte hozzá.

A honvédelmi tárca vezetője szerint a Legfelsőbb Bíróság "érdekes" ítéletet hozott, amikor a teljes eljárás újbóli lefolytatására kötelezte a minisztériumot, ahelyett, hogy a Fővárosi Bírósággal tette volna ezt.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az ítélet megismerése után az a feladata, hogy a lehető legrövidebb időn belül új döntést készíttessen elő, minden, az LB által hozzátett szempont figyelembevételével.

Megjegyezte: egyetért Tálas Péter biztonságpolitikai szakértővel abban, hogy egyensúlyt kell teremteni az ország biztonsági és környezetvédelmi érdekei között.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Aréna 1 - Szekeres Imre
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Aréna 2 - Szekeres Imre
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást