eur:
392.85
usd:
366.32
bux:
66812.48
2024. április 25. csütörtök Márk

Öt párt állíthat országos listát

A jelenlegi adatok szerint öt párt tud országos listát állítani az áprilisi országgyűlési választásra: a Fidesz-KDNP, az MSZP, a Jobbik, valamint az MDF és az LMP.

A 176 egyéni választókerületben jelöltet állítani tudó Fidesz-KDNP, MSZP és Jobbik mellett várhatóan országos listát állíthat a két kisebb párt is: a Lehet Más a Politika (LMP) és az MDF.

A választási iroda péntek estig közzétett adataiból az látható, hogy öt párt tud országos listát állítani az áprilisi országgyűlési választásra: a Fidesz-KDNP, az MSZP, a Jobbik valamint az MDFés az LMP.

Az adatokat azután kezdték összesíteni, hogy pénteken délután 4-kor lejárt az országgyűlési választások "nulladik" fordulójának is nevezett ajánlásgyűjtési szakasz.

A pártoknak hétfőn kell leadniuk területi - megyei, illetve budapesti - listáikat, kedden pedig az országos listákat.

A választáson csak azok indulhatnak, akik a határidőig összegyűjtöttek 750 érvényes ajánlást, leadták a választási bizottságoknál, és a testületek a szelvények ellenőrzése után hivatalosan nyilvántartásba vették.

A bizottságok legkésőbb hétfőig döntenek a nyilvántartásba vételről, így az adatok változhatnak. Péntek délutánig 735 egyéni jelölt indulását hagyták jóvá, további 86-ról még nem döntöttek. Ha ők mindannyian megfelelnek, akkor is csak 821 egyéni jelölt indul az idei választáson, ami az elmúlt húsz évben a legkevesebb. Az 1990-es voksoláson még csaknem kétszer ennyi, 1623 jelölt volt.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×