Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bokros Lajos keményen az asztalra csapott

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Dávid Ibolya pártelnök vezeti az MDF országos listáját, Bokros Lajos, a párt miniszterelnök-jelöltje pedig a budapesti lista élén áll - közölte Makay Zsolt, az MDF országos választmányának elnöke szombaton.

Az MDF országos választmányának ülésén patthelyzet alakult ki a Dávid Ibolya és Makay Zsolt választmányi elnök országos listajavaslatairól szóló vitában. Végül Bokros Lajos kompromisszumos javaslatot tett, egyben ultimátumot intézett a választmányhoz - írta az Index.

Miként az várható volt, meddő vita folyt, és hosszú ideig nem sikerült dűlőre jutni. Dávid Ibolya a korábban egyeztetett országos listát szerette volna elfogadtatni, a párt taktikázásai miatti elégedetlenséget meglovagoló Makay viszont saját listát hozott, amin sem a miniszterelnök-jelölt Bokros, sem az SZDSZ politikusai nem szerepeltek befutó helyen.

Az Index értesülései szerint végül Bokros is megelégelte a parttalanná váló vitát, és saját javaslatot terjesztett elő, egyben közölte, hogy visszalép, ha azt az országos választmány nem fogadja el. Bokros javaslatában ő maga a fővárosi területi listát vezetni, őt pedig Debreczeni József követi, akinek ezzel nagyjából nullára csökkent az esélye, hogy mandátumot szerezzen.

Az országos lista élén Dávid Ibolya, Herényi Károly, Kajdi József, Makay Zsolt és Pusztai Erzsébet áll, őket Karsai Péter, Retkes Attila, Nagy Tamás, Somogyi Zoltán és Juhász Zoltán követik.

Bokros javaslatáról is hosszas vita zajlott, de végül megszavazták. A problémát most az jelenti, hogy Csapody Miklós nem befutó helyen szerepel, és a képviselő azzal fenyegetőzik, hogy visszalép, ha nem kerül be az országos lista első tíz helyének valamelyikére.

Mivel az Országos Választási Bizottság elutasította Slosár Gábor, az MDF XII. kerületi jelöltjének nyilvántartásba vételét , a regisztrált fővárosi jelöltek száma nyolcra csökkent. Így Csapody visszalépése a párt budapesti listájának bedőlését, és az MDF választási ellehetetlenülését jelentené.

Dávid Ibolya a nap során kiadott nyilatkozata a párt egyes jelöltjei, köztük Slosár OVB-s elutasításának okaként a Fidesz és a Jobbik összefogását jelölte meg. Szerinte a két párt a kopogtatócédulákat igazoló helyi választási bizottságokban adminisztratív eszközökkel hátráltatja az MDF-es jelölteket.