Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Saját parlamenti frakciót is alakíthatna Gyurcsány Ferenc

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ha akar, önálló, személyét és politikáját támogató képviselőkből álló parlamenti frakciót alakíthat Gyurcsány Ferenc a 2010. áprilisi választást követően. A Nézőpont Intézet legfrissebb, 2010. március 12. és 14. között végzett ezerfős, országos reprezentatív közvélemény-kutatása alapján készített mandátumbecsléséből kiderül: akár eléri az MDF az 5 százalékos bejutási küszöböt, akár alatta marad, az MSZP országos és területi listáiról bejut annyi Gyurcsány-hű politikus, akikkel létre lehet hozni az önálló képviselőcsoportot.

Az önálló frakció megalakulása akkor a legvalószínűbb, ha Mesterházy Attila a választások után is meg tudja őrizni frakcióvezető pozícióját. Ebben az esetben ugyanis Gyurcsány Ferencnek be kell érnie egy másodlagos szereppel is az új ellenzéki frakcióban.

Ha a volt miniszterelnök nem akar Mesterházy Attila helyettese lenni, felmerülhet benne az önálló képviselőcsoport alakítása. Márpedig kritika nélkül biztosan nem fogja tudomásul venni a választási eredményt. Szeptemberi blogbejegyzésében már jelezte, áprilist követően ki kell beszélni "az eddig kibeszéletlent":

"Aztán ha túl leszünk a választásokon, majd megbeszélhetjük, hogy mi volt az elmúlt évek tanulsága, és azt is, hogy mi következik ebből. Nem a tisztázó elemzések, a belső viták, vagy az értelmes diskurzus ellen vagyok. Nem azt mondom, hogy söpörjük szőnyeg alá sok év felhalmozódott konfliktusát. De mindennek megvan a maga ideje. Most együtt maradni, kormányozni, dolgozni, az igazunkért megküzdeni, kampányolni kell. Aztán majd eljön az idő, hogy kibeszéljük az eddig kibeszéletlent. De mindent a maga idejében" - írta Gyurcsány Ferenc 2009. szeptember 18-iki blogbejegyzésében.

A Gyurcsány-frakció megalakítható akkor is, ha az MDF (vagy más kispárt) bejut a parlamentbe, s akkor is, ha a baloldalt csak az MSZP képviseli majd. Mindkét lehetséges forgatókönyv esetén megvan a frakció létrehozásához minimálisan szükséges tíz képviselő, ezen felül pedig további olyan politikusok, akik támogatásával számolni lehet.

Az MDF bekerülése esetén akár tizennégy, kimaradásával pedig tizenöt olyan képviselőt is találhat a volt miniszterelnök, aki eddigi politikusi pályája, közéleti szerepvállalásai vagy a volt kormányfőhöz fűződő személyes kapcsolata alapján csatlakozna az új frakcióhoz. Az új baloldali képviselőcsoport megalakításnak egyedüli feltétele, hogy a tagoknak szakítaniuk kell az MSZP-vel, s függetlenként vagy egy új párt tagjaként alakíthatják csak meg a Gyurcsány-frakciót.

Az elemzést elolvashatja a Nézőpont Intézet honlapján.