eur:
394.41
usd:
369.37
bux:
65607.88
2024. április 23. kedd Béla

Oszkó: Vannak kockázatok a költségvetésben

Tarthatónak nevezte az idei költségvetésben meghatározott hiánycélt a pénzügyminiszter. Oszkó Péter az InfoRádiónak azt mondta: vannak kockázatok az idei büdzsében, de ezt nem is titkolták. Hozzátette: akár a két választási forduló között is nyilvánosságra hozzák a pozitív vagy negatív fejleményeket.

A kormány nem gondolkodik azon, hogy az államháztartási hiányt módosítani kell, minden intézkedését annak szenteli, hogy az tartható legyen - mondta az InfoRádiónak a pénzügyminiszter. Oszkó Péter kiemelte: a kabinet úgy akarja átadni a stafétát, hogy a következő kormány maga dönthessen, és a költségvetési pályát ahhoz tervezhesse, hogy milyen intézményrendszerbeli reformokat tűz ki célként.

Nemzetközi intézetek szerint, ha újabb reformokat vállal az ország, ahhoz hozzá lehet igazítani az éves költségvetési egyenleget, ugyanakkor gazdaságilag hatástalan és értelmetlen választási ígéreteket teljesítéséhez nem - hangsúlyozta a tárcavezető. Példaként említette az önkormányzati rendszer átalakítását, amely az első évben költségekkel jár, utána viszont már tartalékok szabadulnak fel.

Oszkó Péter közölte, a kormány félreteszi a tartalékokat, és a lehető legkevesebbet használja fel annak érdekében, hogy a következő kabinet tudjon gazdálkodni ebből, ha úgy látja, kockázatok vannak. A kormány a tartalékok időarányos részét használta fel eddig, míg a stabilitási és kamatkockázati tartalékot is félretette - emelte ki.

A pénzügyminiszter elismerte, vannak kockázatok az idei költségvetésben, de ezt soha nem titkolták. Oszkó Péter azt mondta, a kockázatos gazdálkodás mellett szigorú költségvetési fegyelemmel tudta tartani az ország az eredeti költségvetési hiányt.

A tárcavezető kiemelte, akár a két választási forduló között is nyilvánosságra hozzák a pozitív vagy negatív fejleményeket.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×