eur:
395.04
usd:
366.09
bux:
65602.36
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nyakunkon az allergiaszezon, de mit tehet a beteg?

A hideg idő ellenére az allergiások egy része már küszködik a tünetekkel, március végétől pedig elkezdődik az allergiaszezon. A betegek többsége tüneti, gyógyszeres kezelésben részesül, mivel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem támogatja az egyetlen végleges megoldást nyújtó immunterápiát - mondta az InfoRádiónak a Magyar Allergológiai Társaság főtitkára.

Javulóban van az időjárás, így hamarosan megjelennek a korán virágzó fák pollenjei a levegőben, április végétől pedig a fűpollen okozhat kellemetlen tüneteket az allergiásoknak - mondta az InfoRádiónak a Magyar Allergológiai Társaság főtitkára.

Kósa Lajos hangsúlyozta: a tünetek gyógyszeres kezelése mellett létezik az úgynevezett allergiaspecifikus immunterápia, az egyetlen oki terápiás forma, ami megelőzésképpen alkalmazva később kioltja az allergének hatását, illetve meggyógyítja a pácienseket.

Ezt a gyógymódot ugyanakkor nem támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, bár a Magyar Allergológiai Társaság és az allergológiai szakmai kollégium szeretne megállapodni erről a szervezettel - tette hozzá a főtitkár.

A terápiát most csak azok tudják igénybe venni, akik kifizetik annak teljes árát. A gyógymód alkalmazásának éves költsége körülbelül 80 ezer forint, és legalább három esztendőn át kell folytatni, igaz, ennyi idő után a betegek 78 százaléka meggyógyul, vagy legalábbis jelentősen javul az állapota.

Ezzel szemben a tüneti kezelésre szolgáló készítményeket tíz-húsz évig kell szedni - fűzte hozzá Kósa Lajos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×