Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Matolcsy György: a hazai kis- és közepes vállalkozások erősítése a cél

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kevesebb bürokráciát, kisebb adókat, több és jobb szakképzést és lényegesen több pénzforrást kell biztosítani a hazai kis- és közép vállalkozásoknak, aminek eredményeként a foglalkoztatás bővülni fog - közölte Matolcsy György, a Fidesz gazdaságpolitikusa pénteken Kecskeméten.

A Fidesz-kormány prioritása lesz a foglalkoztatás bővítése, ezért a kis- és közepes vállalkozásokat meg kell erősíteni. Ehhez a bürokrácia és az adók csökkentése mellett a szakképzést át kell rendezni és arányaiban meg kell fordítani az európai uniós források felhasználását - mondta Matolcsy György, aki a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában rendezett vállalkozói fórumon vett részt.

A közgazdász 30-40 kamarai tag előtt arról beszélt, hogy ha sikerül átcsoportosítani az európai uniós források felhasználását, akkor Ausztria és Finnország után Magyarország fogja a legtöbbet fordítani a kis- és középvállalkozások fejlesztési támogatására.

Matolcsy György hangsúlyozta: a GDP 6,3 százalékos visszaesés mögött van egy még fontosabb szám: 11,4 százalékkal csökkent a GDP belföldi felhasználása.

Tehát több mint egytizedével csökkent Magyarországon a múlt évben az a jövedelem, amit itthon felhasználtunk - fűzte hozzá.

Kérdésre elmondta: a forint felértékelődésének nem belföldi, hanem külső okai vannak. A közép-európai országok térsége stabilizálódott, egyre jobban felértékelődik.

Egyik okként Dél-Európa komoly gazdasági bajokkal küzdő országait említette a politikus. Véleménye szerint több, az eurózónához tartozó országban kialakulhat "egy görög államcsőd szerű helyzet".

Matolcsy György kiemelte: a pénzügyekkel baj van Nagy-Britanniában és Írországban is, valamint a kontinens meghatározó gazdaságaiban Németországban és Franciaországban baj van a növekedéssel és a foglalkoztatással.

A közgazdász szerint térségünk furcsa mód relatíve felértékelődik a sok rossz hír hallatán az Európai Unión belül, valamint a várakozások szerint a következő évtizedben ez a térség lesz a közösség húzóereje, amit a piaci elemzők előre "beáraztak".

Kisebb jelentőségű, de a forinterősödés valós okaként említette a Fidesz gazdaságpolitikusa azt, hogy a tőkepiacok, pénzpiacok a stratégiai befektetők és a magyar üzleti szektor szerint Magyarországon politikai változás kell, mert az hoz gazdasági változást.