eur:
393.85
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Matolcsy György: a hazai kis- és közepes vállalkozások erősítése a cél

Kevesebb bürokráciát, kisebb adókat, több és jobb szakképzést és lényegesen több pénzforrást kell biztosítani a hazai kis- és közép vállalkozásoknak, aminek eredményeként a foglalkoztatás bővülni fog - közölte Matolcsy György, a Fidesz gazdaságpolitikusa pénteken Kecskeméten.

A Fidesz-kormány prioritása lesz a foglalkoztatás bővítése, ezért a kis- és közepes vállalkozásokat meg kell erősíteni. Ehhez a bürokrácia és az adók csökkentése mellett a szakképzést át kell rendezni és arányaiban meg kell fordítani az európai uniós források felhasználását - mondta Matolcsy György, aki a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában rendezett vállalkozói fórumon vett részt.

A közgazdász 30-40 kamarai tag előtt arról beszélt, hogy ha sikerül átcsoportosítani az európai uniós források felhasználását, akkor Ausztria és Finnország után Magyarország fogja a legtöbbet fordítani a kis- és középvállalkozások fejlesztési támogatására.

Matolcsy György hangsúlyozta: a GDP 6,3 százalékos visszaesés mögött van egy még fontosabb szám: 11,4 százalékkal csökkent a GDP belföldi felhasználása.

Tehát több mint egytizedével csökkent Magyarországon a múlt évben az a jövedelem, amit itthon felhasználtunk - fűzte hozzá.

Kérdésre elmondta: a forint felértékelődésének nem belföldi, hanem külső okai vannak. A közép-európai országok térsége stabilizálódott, egyre jobban felértékelődik.

Egyik okként Dél-Európa komoly gazdasági bajokkal küzdő országait említette a politikus. Véleménye szerint több, az eurózónához tartozó országban kialakulhat "egy görög államcsőd szerű helyzet".

Matolcsy György kiemelte: a pénzügyekkel baj van Nagy-Britanniában és Írországban is, valamint a kontinens meghatározó gazdaságaiban Németországban és Franciaországban baj van a növekedéssel és a foglalkoztatással.

A közgazdász szerint térségünk furcsa mód relatíve felértékelődik a sok rossz hír hallatán az Európai Unión belül, valamint a várakozások szerint a következő évtizedben ez a térség lesz a közösség húzóereje, amit a piaci elemzők előre "beáraztak".

Kisebb jelentőségű, de a forinterősödés valós okaként említette a Fidesz gazdaságpolitikusa azt, hogy a tőkepiacok, pénzpiacok a stratégiai befektetők és a magyar üzleti szektor szerint Magyarországon politikai változás kell, mert az hoz gazdasági változást.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×