Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány Ferenc évértékelője: \"Rosszul mértem fel erőinket\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megtelt a budapesti körcsarnok pénteken délután, ahol Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök tartotta értékelő beszédét a Magyar Demokratikus Charta felkérésére. A rendezvényen a volt miniszterelnök egyebek mellett arról beszélt, hogy Magyarország ma jobban él, mint 2001-ben.

A rendezvényen megjelent több szocialista politikus és parlamenti képviselő, köztük Molnár Csaba kancelláriaminiszter, Kökény Mihály egészségpolitikus, Tukacs István, az Országgyűlés költségvetési bizottságának tagja, Budai Bernadett, az MSZP szóvivője, Arató Gergely oktatási államtitkár, Kósáné Kovács Magda, volt uniós képviselő. Megjelent Ranschburg Jenő pszichológus és Bálint György kertészmérnök is.

"Szeretem Magyarországot, szeretem tétovaságát" - kezdte évértékelő beszédét Gyurcsány Ferenc, úgy folytatva: "Sokszor szenvedélyes vagyok [...] a közügyekben is. Tudok cifra mondatokat is mondani" - nevettette meg közönségét, majd hozzáfűzte: a cifraság a szenvedély és a szeretet túlzásai. Megjegyezte: büszke a cifraságok mögött rejtező igazságokra. "Legyenek önök is büszkék rá" - mondta a jelenlévőknek.

"Történelmi léptékkel mérve Magyarország az utóbbi fél évezredének legsikeresebb évtizedét éli" - tért rá saját teljesítményének értékelésére, majd elnézést kért, hogy csak annyira tud objektív lenni, amennyire főszereplőként lehet.

Mint mondta, utat próbált nyitni a nyugatosodásnak, és Széchenyitől Máraiig felsorolta előképeit, majd hozzátette: a szocialista kormányok célja az volt, hogy Magyarország hánykódó kompját végleg a Nyugat partjainál kössék ki. Hogy nyugatos, modern polgári világ köszöntsön az országra, ezért küzdött Medgyessy Péter, saját maga, és Bajnai Gordon is - tette hozzá. Megjegyezte: kormánya célja "sok-sok évszázad történelmi küldetésének" befejezése volt.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: nem volt könnyű az ország Nyugatra kormányzása, hiszen a Fidesz szétverte a demokratikus intézményrendszert, "Mi kellettünk ahhoz, hogy véget vessünk a háromhetenkénti ülésezés gyakorlatának" - hangsúlyozta. Az MSZP-nek köszönhetően élhet ma az ellenzék jogaival - jegyezte meg.

Ezt plakátolják ki!

"Átfogó szociális kárpótlás" - jellemezte Medgyessy Péter két száznapos programját, majd hozzátette: 2006-ra világos lett, hogy ez az álom fenntarthatatlan. Az 1500 milliárd forintos költséget nem az ország teljesítménye, hanem a felvett hitelek finanszírozták - ismételte meg. A hiány hatodát vállalta magára, nagy részét Medgyessy Péterre kente. "A jó szándéknak nyögés lett a vége" - mondta.

"Magyarország ma jobban él, mint 2001-ben" - folytatta a hibák elismerése után. A volt miniszterelnök szerint a nyugdíjak harmadukkal, a fizetések negyedükkel érnek többet, mint 2001-ben, ezért azt ajánlotta a Fidesznek, hogy mindenhova plakátolja ki: jobban élünk, mint nyolc éve. "Nincsen olyan falu, ahol ne épült volna valami az elmúlt nyolc évben" - hangsúlyozta, majd az autópálya-építésekről értekezett.

Rosszul felmért erők

A reformprogram azért rekedt meg, mert a Fidesz áthatolhatatlan társadalmi ellenállást szított 2008-ra - vélekedett Gyurcsány Ferenc, majd elismerte: "Rosszul mértem fel erőinket." Mint mondta, azt hitte, hogy az igazságuk és az akaratuk elég lesz a győzelemhez, ám nem vette észre a különbséget a reformszándék és a többség reformkészsége között.

"Irányt, tempót a politikának a kormányfő szab" - mondta a politikus, hozzátéve, hogy reformjai pozitívan kerülnek majd be a történelemkönyvekbe. "Reformjaim meghaladták azt, amíg az ország el akart jönni" - mondta. Ez nem jelenti azt, hogy a politikusnak le kéne mondani álmairól, de azt igen, hogy "nem elegendő sokunk tisztességes reformszándéka, ha a többség nem akar velünk jönni" - hangsúlyozta.

Gyurcsány Ferenc szerint a népszavazás döntő csapást mért a reformpolitikára, a gazdasági válság pedig megpecsételte a kormány sorsát. "2008 őszén iszonyatos erővel szembesültünk a válság erejével" - mondta, megjegyezve: két válságkezelő csomagot elfogadott, de 2009 márciusára kiderült, hogy a harmadik válságkezelő csomag "személyes áldozatot követel". Lemondásával kikényszerítette a kormányfőváltást, aminek hála végre lehetet hajtani a költségcsökkentő megszorításokat - fogalmazott.

"Muszáj pár szót mondanunk Bajnai Gordonról" - folytatta a volt kormányfő, aki szerint utóda megtette, amit kellett, jó ember maradt, "sok ilyen emberre lenne szükségünk". Gyurcsány Ferenc Lendvai Ildikónak is megköszönte a munkát, aki szerinte nem magáért, hanem az országért teszi, amit tesz. Politikai háborúskodás

"A kormány nem magányos harcos. Vannak szövetségesei - na időnként attól óvja meg az isten" - nevettette meg a volt miniszterelnök a közönséget. És van ellenzéke is, az viszont nem természetes, hogy az ellenzék, "a vereségébe 2002 óta belenyugodni képtelen Fidesz" "nyílt, uszító háborúskodást" zúdít a nyakába - fejtegette.

A háborúban az ország elvesztette az irányt. Az ellenzék nem magasztalja az ország teljesítményét a parlamentben, mondta. A kormányt persze szerinte is kritizálhatná, hiszen a kormány "adott okot a kritikára" - fogalmazott.

"A magyar progresszió, a magyar baloldal nem fog revansot venni" - jelentette ki minden előzmény nélkül. Ezután nehezményezte, hogy a Fidesz nem határolódik el azoktól, akik "demokratákhoz nem illő szavakkal illetik őket", illetve Molotov-koktélokat dobnak a házaikra.

"A semmihez képest a bármi is hazugság" - intette Orbán Viktort, arra célozva, hogy a Fidesznek nincs programja, így, ha kormányra kerül, "hazugságban születik" - már amennyiben bármit is tesz.

A rendőrséget végeni kell

"A tévészékház ügyénél álljunk meg egy pillanatra" - mondta Gyurcsány Ferenc, aki szerint a polgárok felháborodhatnak ugyan, de ez nem fajulhat odáig, hogy "nemzeti intézményeinket támadnak meg és gyújtanak fel". A rendőrséget, amely "védi a harmadik köztársaságot", védeni kell, nem lehet a rendbontók oldalára állni. "A Fidesz a rendbontók oldalára állt" - jelentette ki.

A jogsértéseket nem kell eltusolni, "elnézést kell kérni" az ártatlan áldozatokról, de a rendőrség igazát nem lehet elvitatni - közölte a politikus, megjegyezve: az agresszió nem old meg semmit. "Nem ismerek radikális demokráciát" - mondta. Orbán és a Jobbik

"Muszáj nekik ezt mondanom: sokat ártanak az országnak" - üzente a szélsőjobbnak. Következő gondolatában Vona Gábor és Orbán kapcsolatát, illetve szélesebben a Fidesz és a Jobbik szövetségét fejtegette. A Fidesz szerinte az "enyhe szélsőség", amely "mocskos beszéd helyett mocskolódó" beszédet mond. "Orbán Viktor attól nem válik demokratává, hogy van nála szélsőségesebb erő" - jelentette ki.

"A Gárda kifejezi azt, amit Orbán Viktor gondol a világról". "A kordonbontásból nőtt ki a rendbontás" - mondta Gyurcsány Ferenc.

"Helyesen döntöttek négy éve, amikor a baloldalt választották" - dicsérte meg a még megmaradt szocialista szavazókat, majd köszönetet mondott azoknak, akik rájuk szavaztak. "Szeretlek benneteket" - fűzte hozzá.

"Minden esély megvan rá, hogy hárompárti parlament legyen" - mondta, meghirdetve a baloldal egy a zászló-programját. Az MSZP lehet szerinte a demokrácia utolsó képviselője, ezért Mesterházy Attila és az MSZP támogatására kérte "a bizonytalanokat, a csüggedőket és a demokratákat".

"A választással ennek a küzdelemnek nem lesz vége" - mondta, majd Bibó Istvánt idézve megjegyezte, hogy a demokrata nem fél.

"A legnehezebb választáson", ami pár hét múlva következik, Gyurcsány "a nemzeti progresszió útját fogja választani" - zárta beszédét, amit a Himnusszal kísértek le.