Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Délutánra kiderül, mely pártok állíthatnak jó eséllyel listákat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ma délután 4 óráig kell leadni az ajánlószelvényeket. Ekkor derül ki, mely pártok állíthatnak jó eséllyel területi és országos listákat, amellyel elemzők szerint nőhet a Parlamentbe jutási esélyük.

Egyelőre a Fidesz-KDNP, az MSZP és a Jobbik képviselő-jelöltjei adták le mind a 176 egyéni választókerületben a jelöltenként szükséges, minimálisan 750 darab ajánlószelvényt. A választási bizottságok már döntöttek is a jelöltek nyilvántartásába vételéről.

Az Országos Választási Iroda péntek reggel 9 órás adatai szerint 780 jelölt ajánlásait ellenőrizték és vették nyilvántartásba. Ezek közül például az MDF-nek 50-nek, az MDF-SZDSZ-nek 8, az LMP-nek 52, a Seres Mária-féle Civil Mozgalomnak 10, az MSZDP-nek 8, a Torgyán - Kisgazda Koalíciónak 3 nyilvántartásba vett jelöltje van. Emellett 13 független jelölt is megméreti magát a péntek reggeli adatok szerint.

Akik még nem adták le a közismerten kopogtatócédulának nevezett ajánlásokat, azok ma délután 4 óráig tehetik ezt meg. Idén a szokásosnál nagyobb harc folyik a szelvényekért, így várhatóan több párt vagy független jelölt az utolsó percig harcol a 750 ajánlás összegyűjtésért.

Azoknak, akik ma adják le az ajánlószelvényeket, számolniuk kell azzal is, hogy csak április 3-án tudják meg, a bejelentett személy jelöltté válik-e. Az országgyűlési egyéni választókerületi bizottságoknak ugyanis három napjuk van a döntésre, a területi és a megyei vagy fővárosi bizottságoknak ugyancsak.

Ugyanez a helyzet, ha valaki minden "szinten" megtámad egy területi listát, akkor a jogorvoslati eljárás április 6-áig is eltarthat. A területi listaállítás bejelentésének határideje március 22-e. A jogszabály szerint listaállításra az a párt jogosult, amelyik az adott területi választókerületben az egyéni körzetek negyedében, de legalább kettőben jelöltet állított. Országos listát pedig azok a pártok állíthatnak, amelyek 7 területi listát tudtak állítani. Ennek határideje március 23-a 16 óra.

Török Gábor politológus, a Vision Politics igazgatója korábban az InfoRádiónak elmondta: 1990 óta csak egyszer fordult elő, hogy olyan párt jutott be a Parlamentbe, amelynek nem volt meg a 20 területi listája.

A Választási Iroda adatai szerint egyelőre csak az MSZP jelentette be országos listaállítási szándékát.