eur:
393.84
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Legyen jobb a gyermekeknek! - Program van, eredmény nincs

Nem segített eléggé a kicsiken a "Legyen jobb a gyermekeknek!" elnevezésű nemzeti stratégia. Sőt, egy részük helyzete romlott, állapította meg a programot értékelő bizottság elnöke. Ferge Zsuzsa szerint a gyermekellátás nem követte az inflációt és a körülményeket.

Rosszabbodott a gyermekek és a szülők helyzete az elmúlt időszakban Magyarországon. Nem vált be tehát az a nemzeti stratégia, amelyet 2007-ben "Legyen jobb a Gyermekeknek!" címmel fogadott el az Országgyűlés. Ez részben a válság következménye, jóllehet a gyermekek ingyenes étkeztetésének kiterjesztése a tervek szerint alakul - állapította meg Ferge Zsuzsa a programot értékelő bizottság elnöke.

A Széchenyi-díjas szociológus szerint a gyermekellátás nem követte az inflációt és gazdasági változásokat. A program így nem vált a társadalompolitika vezető elemévé - tette hozzá.

Ferge Zsuzsa úgy látja, hogy ennek részben a kormányzat az oka. A megvalósítás szándéka megvan ugyan, de ez messze nem elég - mondta. Számos javaslatot megfogalmaztak, de ebből semmit sem vettek figyelembe az illetékesek.

Felvetették például, hogy az egyenlőtlenség és a szegénység összefüggnek. Ma a társadalom negyedét teszik ki a gyerekek, de a holnapi társadalom száz százaléka a mai gyermekekből áll majd. Ha tehát a mai gyerekek negyede olyan körülmények között nő fel, hogy sem tanult, sem egészséges felnőtt nem lesz belőle, akkor nagyon rosszat tesz a jövő társadalmának - fejtette ki a szakember.

Nem megoldás a kiemelés

Magyarországon mélyszegénységben él legalább 2-300 ezer gyermek, de pesszimistább számítások szerint számuk ennek duplája is lehet, attól függően, mit nevezünk mélyszegénységnek.

Ferge Zsuzsa szerint segélyekkel nem lehet komoly eredményeket elérni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha a szegényebb településeken minden gyerek kapna rendes iskolai étkeztetés, az sokkal jobban hatna, mintha ez csak a tanulók felének járna.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×