Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Legyen jobb a gyermekeknek! - Program van, eredmény nincs

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem segített eléggé a kicsiken a \"Legyen jobb a gyermekeknek!\" elnevezésű nemzeti stratégia. Sőt, egy részük helyzete romlott, állapította meg a programot értékelő bizottság elnöke. Ferge Zsuzsa szerint a gyermekellátás nem követte az inflációt és a körülményeket.

Rosszabbodott a gyermekek és a szülők helyzete az elmúlt időszakban Magyarországon. Nem vált be tehát az a nemzeti stratégia, amelyet 2007-ben "Legyen jobb a Gyermekeknek!" címmel fogadott el az Országgyűlés. Ez részben a válság következménye, jóllehet a gyermekek ingyenes étkeztetésének kiterjesztése a tervek szerint alakul - állapította meg Ferge Zsuzsa a programot értékelő bizottság elnöke.

A Széchenyi-díjas szociológus szerint a gyermekellátás nem követte az inflációt és gazdasági változásokat. A program így nem vált a társadalompolitika vezető elemévé - tette hozzá.

Ferge Zsuzsa úgy látja, hogy ennek részben a kormányzat az oka. A megvalósítás szándéka megvan ugyan, de ez messze nem elég - mondta. Számos javaslatot megfogalmaztak, de ebből semmit sem vettek figyelembe az illetékesek.

Felvetették például, hogy az egyenlőtlenség és a szegénység összefüggnek. Ma a társadalom negyedét teszik ki a gyerekek, de a holnapi társadalom száz százaléka a mai gyermekekből áll majd. Ha tehát a mai gyerekek negyede olyan körülmények között nő fel, hogy sem tanult, sem egészséges felnőtt nem lesz belőle, akkor nagyon rosszat tesz a jövő társadalmának - fejtette ki a szakember.

Nem megoldás a kiemelés

Magyarországon mélyszegénységben él legalább 2-300 ezer gyermek, de pesszimistább számítások szerint számuk ennek duplája is lehet, attól függően, mit nevezünk mélyszegénységnek.

Ferge Zsuzsa szerint segélyekkel nem lehet komoly eredményeket elérni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha a szegényebb településeken minden gyerek kapna rendes iskolai étkeztetés, az sokkal jobban hatna, mintha ez csak a tanulók felének járna.

Hanganyag: Gál Ildikó