eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Nemzeti ügyeket képviselő új kormányt ígért a Fidesz elnöke - a nap hírei

Országszerte megemlékezéseket tartottak a március 15-ei nemzeti ünnepen. Nemzeti ügyeket képviselő új kormányt ígért a Fidesz elnöke; az MSZP szerint a baloldalnak nincs miért szégyenkeznie. Szlovákia ellenes támadásnak minősítette a szlovák miniszterelnök a magyar államfő nyilatkozatát. A nap legfontosabb hírei.

Országszerte megemlékezéseket tartottak a március 15-ei nemzeti ünnepen. A fővárosban minden rendezvény, így a politikai pártok nagygyűlései is rendkívüli esemény nélkül értek véget. Budapesten az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 162. évfordulójának tiszteletére rendezett állami ünnepségsorozat délelőtt a Parlament előtt kezdődött, ahol felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját, majd a közjogi méltóságok megkoszorúzták Kossuth Lajos szobrát. Délután adták át az állami kitüntetéseket, így az új Kossuth- és Széchenyi-díjakat. Az idén Kornai János közgazdász kapta a legmagasabb állami kitüntetést, a köztársasági érdemrend nagykeresztjét. Sólyom László államfő beszédében a kulturális magyar nemzeti egység ápolásának fontosságát hangsúlyozta. Úgy fogalmazott: akkor marad fenn a magyar nemzet, ha mindenki elismeri azt a gazdag örökséget, amelynek sok részét az itt élő nemzetekkel, nemzetiségekkel hozott létre a magyar nép. Az ünnepségen 19 művész Kossuth-díjat, 20 tudós Széchenyi-díjat kapott, és 21 ismert személyiség vehette át a Magyar Köztársasági Érdemrend különböző fokozatait. A Parlamentben adták át a Márciusi Ifjak Díjakat is. Bajnai Gordon miniszterelnök az ünnepségen azt mondta: új kiegyezésre és talán új reformkorra van szüksége Magyarországnak. A kormányfő külön üzenetben köszöntötte a határon túli magyarokat. Ebben a nemzeti ünnep fontos részének nevezte az összetartozás kifejezését a külhoni magyarokkal.

Le kell zárni egy korszakot, és új irányt kell nyitni Magyarország számára - mondta ünnepi beszédében a Fidesz elnöke. Orbán Viktor pártja kampánynyitó nagygyűlésén úgy fogalmazott: április 11-én, az országgyűlési választások első fordulóján a XXI. századi magyarok végbevihetik a maguk forradalmát. A volt miniszterelnök hangsúlyozta: csakúgy, mint 1848-ban, most is le kell zárni egy korszakot, és véget vetni annak a szégyentelen politikának, amely elvette a nemzet önbecsülését, romba döntötte a gazdaságot, az egészségügyet, a rendet és a közbiztonságot. Megismételte, hogy a következő kabinetnek a nemzeti ügyek kormányának kell lennie, és azt kérte: senki ne ossza meg a szavazatait.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint a baloldalnak nincs miért szégyenkeznie, mert szavakban és tettekben is bizonyította hazaszeretetét. Mesterházy Attila, a szocialisták ünnepi nagygyűlésén, Budapesten azt mondta: céljuk, hogy fejet hajtsanak március 15-e emléke előtt, és hogy visszavegyék az ünneplés, az utcai megemlékezés és a nemzeti büszkeség jogát. A politikus szerint Magyarországon a szabadság és a szolidaritás utolsó bástyája a Magyar Szocialista Párt, ezért azt kérte a nem baloldali demokratáktól, hogy támogassák az MSZP-t. Úgy vélte: a szocialisták sem hibátlanok, az egyik legnagyobb tévedésük az volt, hogy későn néztek szembe a korrupcióval.

Választási győzelemre készül a Jobbik az áprilisi választásokon - mondta Vona Gábor, a párt miniszterelnök-jelöltje a mozgalom március 15-ei budapesti nagygyűlésén. Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője kitért a többi között a politikusok elszámoltatására, egy úgynevezett magyar bank létrehozására, illetve a terrorcselekmény előkészületével gyanúsított Budaházy György és társai szabadon bocsátására is. Korábban a budapesti Jókai téren Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje felelős, áldozatkész értelmiségieknek nevezte a márciusi ifjakat. Hangsúlyozta: ma Magyarországnak újra reformokra van szüksége. A Lehet Más a Politika Budapesten 12 fa elültetésével és a párt 12 pontjának ismertetésével emlékezett az 1848-as forradalomra és szabadságharcra.

Az 1989-es jogállami forradalom és a köztársaság megvédését nevezte az idei március 15-e legfőbb üzenetének a főpolgármester. Demszky Gábor a budapesti Március 15-e téren, a Petőfi-szobornál rendezett fővárosi ünnepségen a Jobbik előretörésének veszélyére figyelmeztetett; beszédét folyamatosan bekiabálásokkal és fütyüléssel zavarta meg néhány száz tüntető. Budapesten a március 15-ei központi megemlékezéseken a kormányszóvivői iroda szerint több mint 25 ezren vettek részt. A Lánchídon rendezett Széchenyi korzó volt a legsikeresebb; a programokat több mint húszezren keresték fel.

Megemlékezéseket tartottak március 15-e alkalmából a határon túli magyar területeken is. A romániai Kézdivásárhelyen például rendkívüli esemény övezte az ünnepséget, hiszen kiállították Gábor Áron 1848-as szabadságharcos rézágyúját, amelynek egyedüli megmaradt példánya negyven év után került ismét Székelyföldre. A román államfő ünnepi üzenetben üdvözölte a magyarokat. Traian Basescu ebben úgy fogalmazott: a romániai magyaroknak magyarságukra és román állampolgárságukra egyformán büszkének kell lenniük. Szlovákia-szerte szintén ezrek vettek részt az ünnepi rendezvényeken. Pozsonyban hagyományosan a Medikus-kertben gyűltek össze a magyarok, ahol megkoszorúzták Petőfi Sándor szobrát. Itt szlovák értelmiségiek egy csoportja is virágokat helyezett el március 15-e alkalmából. Kárpátalján is több megemlékezés volt, a szerbiai Vajdaságban pedig vasárnap tartották a központi ünnepséget Szabadkán, amelyen Sólyom László köztársasági elnök is részt vett. Barack Obama amerikai elnök nyilatkozatban köszöntötte az 1848-as magyar forradalom 162. évfordulójának ünneplőit.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×