eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Deutsch és Fazakas csörtéje egy brüsszeli meghallgatáson

Az Európai Parlament és az Európai Számvevőszék közötti hatékony együttműködés fontosságára, az európai uniós költségvetés ellenőrzésének közös felelősségére helyezte a hangsúlyt hétfői brüsszeli meghallgatásán Fazakas Szabolcs, a számvevőszék kijelölt magyar tagja. A költségvetési ellenőrzési EP-bizottság meghallgatásán Deutsch Tamás (Fidesz), a testület alelnöke kétségbe vonta a volt szocialista EP-képviselő feddhetetlenségét.

A költségvetési ellenőrzési EP-bizottságban (CONT) lefolytatott meghallgatáson Deutsch Tamás (Fidesz), a testület alelnöke súlyos vádakkal illette a volt szocialista EP-képviselő feddhetetlenségét, de Fazakas ezeket visszautasította.

A fideszes képviselő szerint a számvevőszéki tagsági alkalmasságnak előfeltétele a függetlenség, a pártatlanság és a feddhetetlenség. Szerinte a magyar jelöltről az utolsó jellemző nem mondható el, ez pedig "alkalmatlanságát is jelenti".

Azt kérdezte, "miért tagadta el Fazakas Szabolcs azt a tényt, hogy 1976 és 1989 között a magyar kommunista titkosszolgálat ügynökeként tevékenykedett... az erre vonatkozó dokumentumok Magyarországon nyilvánosak". Feltette azt a kérdést is, Fazakas "miért nem adott arról tájékoztatást, hogy ... mintegy 9 esztendővel ezelőtt Magyarországon egy fegyverbeszerzéssel kapcsolatos ügyben nagyon komoly korrupciós gyanúba keveredett".

Végül arról is érdeklődött, Fazakas "miért állította azt a tényekkel ellentétben, hogy amikor közigazgatási államtitkárként, illetve miniszterként dolgozott, a magyar Állami Számvevőszék semmifajta kifogást nem tett a minisztérium működésével kapcsolatban" - Deutsch úgy vélte, a számvevőszék honlapján bárki láthatja, hogy az ÁSZ 1995 és 1998 között "szinte minden esztendőben súlyos kifogásokkal illette a minisztérium gazdálkodását, jogszerű működését".

Fazakas Szabolcs kijelentette: mindhárom kérdés "olyan feltételezéseket, gyanúsításokat tartalmaz, amelyeket vissza kell utasítanom, így végeredményben azt az állítását is, hogy a feddhetetlenségem bármilyen csorbát szenved". Mint mondta, amikor 1996-ban államtitkárnak nevezték ki, az erre hivatalos szerv megállapította, hogy semmilyen módon nem volt tagja a III/III-nak, "az pedig, hogy a belügyminisztérium dossziét vezetett róla, nem jelentette azt, hogy ügynökként dolgozott" volna.

A oroszországi befektetés kapcsán folytatott korrupciós vizsgálatot illetően kijelentette, a parlamenti bizottság elnöke személyesen kért elnézést tőle mint a DaimlerChrysler képviselőjétől, mondván, hogy a gyanú nem igazolódott be. Az általa vezetett minisztérium munkájával kapcsolatban pedig azt hangoztatta, hogy az ÁSZ arról "mindig a legnagyobb elismeréssel beszélt".

Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője, aki jelen volt a meghallgatáson, a témáról az MTI-nek utóbb nyilatkozva kijelentette: "Szégyelltem magamat a Fidesz és Deutsch Tamás nevében, nem csak azért, mert ma nemzeti ünnep van, hanem Európában egy tisztességes európai ember és egy magyar hazafi így nem viselkedik." "Deutsch Tamás magatartása szemmel láthatóan nagy megrökönyödést váltott ki saját pártcsaládján belül is" - tette hozzá.

Herczog Edit, a költségvetési ellenőrzési bizottság MSZP-s póttagja úgy vélte, Deutsch-nak mint a téma úgynevezett árnyék-jelentéstevőjének nem hétfőn, hanem már korábban fel kellett volna vetnie ezeket a kérdéseket.

Deutsch Tamás az MTI-nek később úgy értékelte, hogy Fazakas neki adott válaszai nem feleltek meg a valóságnak, és erről a titkos EP-bizottsági szavazás előtt a tagok elé terjeszti - nyilvánosan egyébként hozzáférhető - bizonyítékait.

Emlékeztetett arra is, hogy a meghallgatás előkészítéseként adott írásbeli válaszaiban Fazakas Szabolcs jelezte: kész lemondani jelöltségéről, ha a parlamenti bizottság véleménye kedvezőtlen lesz.

A hétfői meghallgatáson a szakmai kérdésekre válaszolva Fazakas Szabolcs kifejtette: az EP-nek az Európai Számvevőszékkel együttműködve kell előrelépnie.

Úgy vélte, az elmúlt években jelentős előrelépések történtek az uniós költségvetés szabályos felhasználását illetően, például az Európai Bizottság olyan saját ellenőrzési mechanizmusokat vezetett be, amelyek lehetővé teszik, hogy a "korábban legveszélyeztetettebbnek tartott" mezőgazdaság területén pozitív parlamenti visszajelzési eredmények szülessenek.

Komoly haladásnak mondta a nemzeti parlamentek bevonását is a folyamatba, aminek szerinte egyik eredménye, hogy a nemzeti számvevőszékek tapasztalatait jobban hasznosítják.

Kitért arra is, a magyar Állami Számvevőszék mindig szorosan együtt kívánt működni az Európai Számvevőszékkel. Reményét fejezte ki, hogy "ez lesz az a viselkedés, amely egész Európában jellemzővé válik, és akkor azt tudjuk mondani, hogy a nemzeti számvevőszékek munkája fogja megalapozni az Európai Számvevőszék tevékenységét".

A meghallgatáson több képviselő elégedettségének adott hangot, hogy a korábbi CONT-elnök személyében a két intézmény közti kapcsolatokat jól ismerő személy kerülhet az uniós számvevőszékbe.

Akadt azonban olyan kérdező is, aki kételyeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Fazakas Szabolcs elegendő tapasztalattal rendelkezik-e a szakmai jellegű posztra.

A meghallgatás után nyilatkozva Fazakas elégedettségét fejezte ki a baráti üdvözleteket illetően, amelyeket az EP-bizottság tagjaitól kapott jelölésére, és azért is, hogy ezt többen az EP és a számvevőszék együttműködésének fontos pilléreként kezelték. Emlékeztetett arra, hogy Deutsch Tamásnak adott válaszait a bizottság tagjai közül többen megtapsolták, és ebből azt a következtetést vonta le, hogy az érintettek osztották az álláspontját.

Az EP-bizottság két nap alatt összesen tíz számvevőszéki jelöltet hallgat meg, és az eredményeket kedden értékeli, majd szavaz. Az uniós parlament plenáris szavazáson is véleményt mond majd a jelöltekről a jövő héten.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×