Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bajnai: A nemzeti ünnep fontos része az összetartozás kifejezésének

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyik legnagyobb nemzeti ünnepünk megtartása fontos része összetartozásunk kifejezésének - írta Bajnai Gordon kormányfő a külhoni magyaroknak küldött ünnepi üzenetében.

Az emlékezés az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra lehetőség arra, hogy minden magyar megpróbálja megkeresni és megadni válaszait identitásának legalapvetőbb kérdéseire - mutatott rá a kormányfő üzenetében.

Mint a miniszterelnök írta, a nemzeti ünneppel kapcsolatban valószínűleg sokakban felmerül a kérdés, hogy van-e még az ősökhöz méltó magyarságtudat a magyarokban, és tudunk-e vigyázni nemzeti értékeinkre, örökségünkre. Ezeknek a kérdéseknek a Magyarország határain túl élő nemzettársak számára még nagyobb jelentősége van, hiszen nemcsak történelmi távlatból, de földrajzi távolságokat és határokat is áthidalva kell tudniuk meghatározniuk identitásukat, megtartaniuk magyarságukat.

Bármennyire távol, bármilyen régen szakadtak is el a hazától - tette hozzá -, 1848. március 15. emléke és hagyatéka határokat átívelve köti össze a magyarság tagjait.

Egyik legnagyobb nemzeti ünnepünk megtartása éppen ezért fontos része összetartozásunk kifejezésének. Azok, akik szülőhazájuktól távol élve is ünnepséget szerveznek, és emlékeznek a nemzeti múlt nagyjaira és eseményeire, tudják ezt" - írta üzenetében Bajnai Gordon, hozzátéve, az emlékezés az 1848-as eseményekre lehetőség arra, hogy minden magyar megpróbálja megkeresni és megadni saját válaszait identitásának legalapvetőbb kérdéseire, függetlenül attól, hogy Magyarországon, vagy a világ más pontján ünnepli március 15-ét.