Az állami lobogó felvonásával megkezdődött a 15-i ünnepségsorozat

InfoRádió / MTI
2010. március 15. 11:45
A Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával vette kezdetét az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 162. évfordulójának tiszteletére rendezett állami ünnepségsorozat. A fővárosi ünnepségek és más rendezvények miatt jelentős forgalomkorlátozásra kell számítani Budapesten.

A Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával vette kezdetét az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 162. évfordulójának tiszteletére rendezett állami ünnepségsorozat. A lobogót katonai tiszteletadás mellett hétfőn délelőtt vonták fel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

Az ünnepi eseményen a közjogi méltóságokon kívül részt vettek a kormány tagjai, több parlamenti párt képviselője és a diplomáciai testület tagjai.

A Kossuth Lajos teret kordonnal zárta le a rendőrség, a kordon mögött rendőrautók állnak. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Vértanúk tere felőli részén lehet - a detektoros kapun áthaladva - a Kossuth térre bejutni. A kordonon kívülről bekiabálások hallatszanak.

Családosok ünnepeltek a Múzeumkertben

Megtöltötte a Múzeumkertet és a környező utcákat a hétfőn 11 órakor kezdődő ünnepi műsor közönsége. A Közös tavaszunk című műsort megtekintő látogatókat a hideg és az erős szél sem zavarta abban, hogy végignézzék a Dobó Kata, Fullajtár Andrea, Nyári Oszkár, Simon Kornél, Egyházi Géza fellépésével, valamint kétszáz táncos és a hagyományőrző huszárok részvételével zajló műsort.

A Múzeum körút két végét - a Kálvin tér és az Astoria felől - idén nem fémkordonokkal, hanem szalagkordonnal zárták le, és azokon átvizsgálás nélkül bárki szabadon átkelhetett. A Múzeumkertbe csak azok léphettek be, akiknek előtte átvizsgálták a táskáját. Üveget vagy egy méternél hosszabb zászlórudat nem vihetett be senki, a beléptetést itt tűzszerész jelvényt viselő rendőrök biztosították.

A Nemzeti Múzeumhoz többségében fiatalok érkeztek, és sokan magukkal hozták gyerekeiket is. A hangulat a korábbi évekhez képest sokkal békésebb volt, bekiabálásokat sem lehetett hallani.

A fővárosban az állami megemlékezések mellett a politikai pártok is tartanak rendezvényeket az évfordulón, és sok más program is várja az érdeklődőket. A zászlófelvonás után a hagyományoknak megfelelően délelőtt ünnepi műsort tartanak a Múzeumkertben, és Széchenyi korzó elnevezéssel történelmi játszóház és huszártábor lesz a Lánchídon és a Roosevelt téren. A hidat egész napra lezárják és sétálóutcává alakítják.

Kossuth- és Széchenyi-díjakat ad át Sólyom László köztársasági elnök és Bajnai Gordon kormányfő az Országházban.

Gyűléseket tartanak a pártok

A parlamenti pártok is megtartják hagyományos megemlékezéseiket, illetve politikai nagygyűlésüket. Az MSZP a V. kerületben, a Pilvax közben tartja nagygyűlését. A Fidesz-KDNP frakciószövetség az I. kerületben, az Attila úton, a Dózsa György-szobornál tartja kampánynyitó nagygyűlését és ünnepi megemlékezését. Orbán Viktor pártelnök beszédét az InfoRádió élőben közvetíti délután 4 órától. Az MDF ünnepi rendezvénye a VI. kerületi Jókai téren lesz. A Jobbik a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Deák térhez közel tartja nagygyűlését.

A Fővárosi Önkormányzat megemlékezésének helyszíne az idén is a Március 15. tér, a Petőfi-szobor mellett Demszky Gábor főpolgármester mond beszédet.

Szinte valamennyi megyeszékhelyen és vidéki városban tartanak ünnepségeket, koszorúzásokat az évforduló alkalmából, sok helyen lesz kulturális program is.