eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A szónokok a közelgő választásokra helyezték a hangsúlyt március 15-én

A pártok ünnepi rendezvényén a szónokok a közelgő országgyűlési választásokat helyezték március 15-ei beszédük középpontjába. Az Országos Rendőr-főkapitányság összegzése szerint négy településen kellett intézkedniük, a fővárosban minden rendezvény - így a politikai pártok fővárosi nagygyűlései is - rendkívüli esemény nélkül fejeződtek be.

Az ünnep a Magyar Köztársaság lobogójának felvonásával vette kezdetét hétfő délelőtt, majd a Múzeum-kertben, a Lánchídon és a Roosevelt téren folytatódott kulturális programokkal.

Az MSZP a Pilvax közben tartotta ünnepi megemlékezésén, ahol Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje többek között azt mondta, Magyarországon a progresszió, a szabadság és a szolidaritás utolsó bástyája a Magyar Szocialista Párt, ezért azt kérte a nem baloldali demokratáktól, hogy támogassák az MSZP-t. Úgy fogalmazott: nincs könnyű dolguk, mert mára a magyar demokratikus oldal meggyengült. A liberális párt támogatása nem mérhető, a kis pártoknak pedig alig van esélye, hogy bejussanak a parlamentbe.

Hozzátette: a demokratikus oldal csak a szocialistákra számíthat, mert csak az MSZP tudja képviselni a baloldali, a liberális, a demokratikus értékeket, és egyedül nekik van esélyük, hogy gátat állítsanak a "jobboldali nyomulás" elé.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint április 11-e, az országgyűlési választások első fordulójának napja az igazság pillanata lesz. A Fidesz az I. kerületi Dózsa György téren tartotta ünnepi rendezvényét egyben kampánynyitóját, ahol a pártelnök azt mondta, ő készen áll, hogy a maga munkáját elvégezze, de tudnia kell, azok is készen állnak-e, akik változást akarnak. Megerősítette: a következő kabinetnek a nemzeti ügyek kormányának kell lennie.

Rámutatott ugyanakkor, a Fidesz sikere azon múlik, hogy minél többen szavazzanak a pártjára, a pártelnök ezért azt kérte: senki ne ossza meg a szavazatait. A választás napján akár egyetlen szavazaton is múlhat, hogy a siker döntő legyen, ne pedig elvesztett csata. Ezért aki megosztja a helyi jelöltre, illetve a pártlistára leadható szavazatát, az ellenfeleiket segíti, a közös, történelmi sikert kockáztatja - hangsúlyozta.

A Fidesz elnöke úgy vélekedett: ma egyetlen politikai erő jelenthet reményt Magyarország számára, s ez a Fidesz. Orbán Viktor beszédét nem a szokásos "Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!" szlogennel, hanem az "Itt az idő, Magyarország, itt az idő, magyarok!" felkiáltással zárta.

A Fővárosi Önkormányzat ünnepségét a Petőfi-szobornál tartotta, ahol Demszky Gábor főpolgármester mondott beszédet, amelyet folyamatosan bekiabálásokkal, pfujolással és fütyüléssel zavart meg néhány száz tüntető.

Demszky Gábor szerint március 15-ike üzenete 2010-ben az, hogy az 1989-es jogállami forradalmat és köztársaságot meg kell védeni. Beszédében a Jobbik előretörésének veszélyére figyelmeztetett a politikus, mint mondta, a húsz éve létrejött szabad, független, demokratikus jogállamot ma sokan támadják, és új rendszerváltásról, "sehol ki nem próbált harmadik útról prédikálnak".

Demszky Gábor ugyanakkor azt hangoztatta: azt a nyugati típusú többpárti demokráciát, amiért húsz éve sokan küzdöttek, legyen bármennyi hibája is, nem leváltani kell, hanem megóvni mindenáron, ezért a városvezető szerint ezért össze kell fogni a "tisztességes politikai ellenfelekkel", a demokratikus rendszerváltó pártokkal, a "bátor" parlamenti képviselőkkel; a köztársasági elnökkel, az Alkotmánybírósággal, a kontrollszerepre vállalkozó médiumokkal és a civilekkel.

A főpolgármester beszédében azt mondta, a Jobbik nem csak szavakban, nem csak gárdákkal és nem csak a bírói ítéletek nyílt semmibe vételével uszít a parlamentáris jogállam, a társadalmi nyugalom, a romák, zsidók és itt élő külföldiek, a másként gondolkodók, az Európai Unió, a nyugati értékek ellen.

Az MDF miniszterelnök-jelöltje, Bokros Lajos a VI. kerületi Jókai téren tartott pártünnepségen úgy fogalmazott, a márciusi ifjak felelős, áldozatkész értelmiségiek voltak. A márciusi ifjak 162 évvel ezelőtt nem érték be saját "pecsenyéjük sütögetésével", saját "karrierjük" biztosításával.

Bokros Lajos azt mondta, Magyarországnak újra reformokra van szüksége, azonban, mint fogalmazott, az értelmiségnek ma nem kell "forradalmasdit" játszania. A mostani nemzedéknek az a felelősség jutott, hogy puskaropogás és háborúk nélkül vívja meg a polgárosodás küzdelmeit. Az áprilisi választásokra utalva azt mondta: ma nagyon úgy tűnik, hogy a pártok ismét négy évnyi semmittevésre akarják ítélni Magyarországot. A választásokra készülve sokan ismét benyújtották a "tétlenség programját", és feledésre akarják ítélni a polgárosodás nagy programját.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke, a párt miniszterelnök-jelöltje a belvárosban tartott ünnepi rendezvényén elmondott beszédében kijelentette: a Jobbik győzni akar és győzni fog az áprilisi választásokon. Mint mondta, a Jobbik kormányra kerülése esetén "mindenki és minden a helyére kerül". Szerinte ez a többségnek igazságot, míg például a "politikusbűnözőknek" börtönt fog jelenteni. A Jobbik kormányra kerülése esetén eltörölné a mentelmi jogot, dupla büntetési tételeket szabna ki a "politikusbűnözőknek", a nemzeti vagyon megkárosítóit pedig életfogytiglani börtönre ítélnék - sorolta. Hozzátette: pártja a magyar földet is megvédi a "nem magunkfajta" külföldiektől, és nem érdekli, hogy ehhez mit fog szólni az Európai Unió.

Morvai Krisztina, a Jobbik államfőjelöltje arról beszélt, hogy a következő 27 napban sorsfordító döntést kell előkészíteni, mert Magyarország jövője dől el az áprilisi 11-i választáson.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×