eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Sólyom László: Szerbia kisebbségi politikája példát mutat a többi kárpát-medencei állam számára - hírösszefoglaló

A köztársasági elnök szerint Szerbia kisebbségi politikája példát mutat a többi kárpát-medencei állam számára. Újabb pert indítanak Antal Attila, a BKV volt vezérigazgatója ellen hétvégi kijelentései miatt. Magyarországon is forgalomba került a lisztérzékeny gyerekekre veszélyes osztrák bébiétel

Példamutatónak nevezte Szerbia kisebbségi politikáját vajdasági látogatásának harmadik napján a köztársasági elnök. Sólyom László Újvidéken találkozott Borisz Tadics szerb elnökkel. A köztársasági elnök kiemelte: a belgrádi kormány a többi között azzal is példát mutat a többi kárpát-medencei államnak, hogy elismerte a kisebbségi jogokat és a kulturális autonómiát, valamint engedélyezte a nemzeti tanácsok felállítását. Sólyom László arról is beszélt, hogy az Európai Uniónak foglalkoznia kell a kisebbségi konfliktusokkal. Borisz Tadics szerb elnök közölte: a kormány tervei szerint még az idén kiépítik az autópályát Horgosig a vajdasági infrastruktúra fejlesztés részeként.

Egy új kiegyezés és a nemzeti egység érzésének szükségességéről beszélt Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Szépművészeti Múzeumban, ahol a nemzeti ünnep alkalmából kulturális kitüntetéseket adott át. A köztársaság elnök által adományozott Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét 14-en, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét 39-en, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjét 57-en, Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet 35-en, míg Magyar Köztársasági Bronz Érdemkeresztet 22-en vehettek át.

A szabadság a törvényesség rendjén valósul meg - hangsúlyozta a március 15-ei ünnep alkalmából rendezett veszprémi megemlékezésen a Fidesz alelnöke. Kósa Lajos a Színházkertben, a Petőfi-szobornál tartott ünnepségen emlékeztetett arra, hogy 1848-ban a felelős politikusok az Országgyűlésben fogadtatták el az áprilisi törvényeket és Kossuth Lajos is ott hirdette ki a forradalom győzelmét. Nem sokkal később Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a Veszprémhez tartozó Gyulafirátót Fő terén arról beszélt, hogy március 15.-e szabad megünneplése az egyik legújabb vívmány.

Békés, nyugodt március 15-ére készül a rendőrség; a hatóságoknak nincs információjuk arról, hogy bárki rendzavarásra készülne a nemzeti ünnepen. Az állami eseményeken kívül a főpolgármesteri hivatalnak és a kerületi önkormányzatoknak is lesznek külön megemlékezései, továbbá több pártrendezvényt is tartanak. --- Budapesten a március 15-éhez kapcsolódó rendezvények miatt több helyen kell forgalomkorlátozásra számítani.

Jogi lépést tesz rágalmazásért a BKV volt vezérigazgatója ellen Bruck Gábor, a Sawyer-Miller Group nevű PR-cég vezetője, aki szerint a jelenleg házi őrizetben lévő Antal Attila hamisan állította egy interjúban, hogy Demszky Gábor nyomására cége még több megbízást kapott. Korábban valótlannak nevezte Antal Attila Magyar Nemzetben megjelent állításait a főpolgármester is. Demszky Gábor közölte: megteszi a szükséges jogi lépéseket a BKV házi őrizetben lévő, volt vezérigazgatója ellen. Ügyvédhez fordul Aba Botond, a BKV volt vezérigazgatója is az interjúban a végkielégítésére vonatkozó kijelentések miatt.

Magyarországon is forgalomba került a lisztérzékeny gyerekekre veszélyes osztrák bébiétel. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közleménye szerint 4-féle Milupa Aptamil nevű tejpép kerülhetett a magyar polcokra, melynek csomagolásán tévesen szerepel a gluténmentes felirat A tájékoztatás szerint a gyártó már megkezdte az érintett termékek visszahívását.

A termőföld-vásárlási moratórium meghosszabbítását kéri az Európai Uniótól Szlovákia - jelentette be a pozsonyi kormány mezőgazdasági minisztere. Szlovák lapok szerint a miniszter az úgynevezett régi uniós tagállamok követelésére reagált, amely szerint 2013 után is maradjon meg a különbség az agrártámogatások területén a 15 régi tagállam és az ezredforduló után csatlakozott újak között.

Az Egyesült Államok észak-keleti partvidékén több százezer ember maradt áram nélkül az orkánerejű szélvihar és a heves esőzés miatt. Az ítéletidő főként Pennsylvania, New Jersey, New York és Connecticut államban okozott gondokat, a térségben 3 ember vesztette életét.

Thaiföldön csaknem 100 ezer tüntető követelte a parlament feloszlatását és új választások kiírását. A bangkoki megmozduláson a 2006-ban korrupció vádja miatt megbuktatott, majd külföldre menekült volt kormányfő, Thakszin Sinavatra hívei vettek részt.

Rómában 4-en meghaltak, amikor tűz ütött ki egy szórakozó helyen. A tűzoltók szerint a hangosító berendezés kábele gyulladt meg, ráadásul a vészkijáratok is zárva voltak. A diszkóban összesen 30-an voltak a baleset idején.

A Richter-skálán mért 6,6-es erősségű földrengés volt Japán északi részén. Sérültekről, károkról nem érkezett jelentés, és szökőár-riadót sem rendeltek el.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×