eur:
393.36
usd:
367.62
bux:
66249.92
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem cserélni, bővíteni akarja frakcióját a Fidesz-KDNP

A jelenlegi, 162 tagú Fidesz-KDNP-képviselőcsoport csaknem húsz politikusa nem indul újra az áprilisi országgyűlési választáson a pártszövetség színeiben. A nagy többség azonban ismét lehetőséget kap arra, hogy bejusson a parlamentbe.

A Fidesz-KDNP pénteken mutatta be programját, és döntött választási listáiról; a szövetség színeiben induló egyéni képviselőjelöltek névsora már tavaly december 14-én véglegessé vált.

Az MTI számításai szerint a Fidesz-KDNP jelenlegi, 162 tagú parlamenti frakciójából 17-en - közülük hárman kereszténydemokraták - nem indulnak sem egyéniben, sem listán a tavaszi választáson a pártszövetség színeiben. Közöttük van Gógl Árpád volt egészségügyi miniszter, aki 1998 óta tagja az Országgyűlésnek, ám idén Fejér megye 2-es számú választókerületében, Székesfehérváron már nem őt, hanem Vargha Tamás önkormányzati képviselőt indítja a Fidesz-KDNP.

Húszévnyi parlamenti munkája ér véget Mádi Lászlónak, aki az ingatlanadóval kapcsolatos kijelentése miatt nem lehetett a pártszövetség jelöltje. Nincs az indulók között Molnár Oszkár edelényi polgármester sem, akinek a romákkal kapcsolatos kijelentései tavaly nagy vitát váltottak ki.

A Fejér megyei lista utolsó, 18. helyén szerepeltetik Kelemen Andrást, így valószínű, hogy ő sem lesz tagja az új parlamentnek; ezzel vélhetően neki is véget ér húszéves országgyűlési karrierje.

Az ismertebb nevek közül sem az egyéni, sem a listás jelöltek között nem szerepel a volt kisgazda Kékkői Zoltán, aki helyett Tiffán Zsolt borász a Fidesz-KDNP jelöltje Siklóson és környékén.

Nem jelölik Bagi Bélát, Bíró Ildikót, Borsos Józsefet, Nagy Sándort, Püski Andrást, Rácz Istvánt, Schmidt Ferencet, Spiák Ibolyát, Tellér Gyulát és Vígh Ilonát sem.

A frakciószövetségen belüli 23 tagú KDNP-képviselőcsoportból 20-an újrázhatnak. Nincs az indulók között Medgyasszay László, aki öt ciklus óta parlamenti képviselő, és ebből négyszer Győr-Moson-Sopron megye 1-es számú egyéni választókerületéből jutott be a Házba. Rajta kívül a Kereszténydemokrata Néppárt alelnökét, fővárosi elnökét, Molnár Bélát, valamint Lenti polgármesterét, Nógrádi Lászlót sem indítják.

Az országos lista első húsz helyén a pártszövetség prominensei, valamint a szövetséges szervezetek vezetői állnak. A Fidesz-KDNP azonban - számítva arra, hogy egy nagyarányú egyéni választókerületi győzelem esetén az országos listáról minimális mandátuma lesz - ismert politikusait a megyei listák biztos befutó helyein is szerepelteti.

Kövér László választmányi elnök pénteki tájékoztatása szerint az országos lista első húsz helyét követő pozíciókat a Fidesz választási egyeztető bizottsága saját hatáskörben tölti majd fel. Felhívta azonban figyelmet: akár még az is előfordulhat, hogy csak egy helyet szereznek az országos listáról. Ha ez így lesz, akkor onnan csupán Orbán Viktor pártelnök, listavezető szerezhet mandátumot.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×