Nem cserélni, bővíteni akarja frakcióját a Fidesz-KDNP

InfoRádió / MTI
2010. március 13. 16:12
A jelenlegi, 162 tagú Fidesz-KDNP-képviselőcsoport csaknem húsz politikusa nem indul újra az áprilisi országgyűlési választáson a pártszövetség színeiben. A nagy többség azonban ismét lehetőséget kap arra, hogy bejusson a parlamentbe.

A Fidesz-KDNP pénteken mutatta be programját, és döntött választási listáiról; a szövetség színeiben induló egyéni képviselőjelöltek névsora már tavaly december 14-én véglegessé vált.

Az MTI számításai szerint a Fidesz-KDNP jelenlegi, 162 tagú parlamenti frakciójából 17-en - közülük hárman kereszténydemokraták - nem indulnak sem egyéniben, sem listán a tavaszi választáson a pártszövetség színeiben. Közöttük van Gógl Árpád volt egészségügyi miniszter, aki 1998 óta tagja az Országgyűlésnek, ám idén Fejér megye 2-es számú választókerületében, Székesfehérváron már nem őt, hanem Vargha Tamás önkormányzati képviselőt indítja a Fidesz-KDNP.

Húszévnyi parlamenti munkája ér véget Mádi Lászlónak, aki az ingatlanadóval kapcsolatos kijelentése miatt nem lehetett a pártszövetség jelöltje. Nincs az indulók között Molnár Oszkár edelényi polgármester sem, akinek a romákkal kapcsolatos kijelentései tavaly nagy vitát váltottak ki.

A Fejér megyei lista utolsó, 18. helyén szerepeltetik Kelemen Andrást, így valószínű, hogy ő sem lesz tagja az új parlamentnek; ezzel vélhetően neki is véget ér húszéves országgyűlési karrierje.

Az ismertebb nevek közül sem az egyéni, sem a listás jelöltek között nem szerepel a volt kisgazda Kékkői Zoltán, aki helyett Tiffán Zsolt borász a Fidesz-KDNP jelöltje Siklóson és környékén.

Nem jelölik Bagi Bélát, Bíró Ildikót, Borsos Józsefet, Nagy Sándort, Püski Andrást, Rácz Istvánt, Schmidt Ferencet, Spiák Ibolyát, Tellér Gyulát és Vígh Ilonát sem.

A frakciószövetségen belüli 23 tagú KDNP-képviselőcsoportból 20-an újrázhatnak. Nincs az indulók között Medgyasszay László, aki öt ciklus óta parlamenti képviselő, és ebből négyszer Győr-Moson-Sopron megye 1-es számú egyéni választókerületéből jutott be a Házba. Rajta kívül a Kereszténydemokrata Néppárt alelnökét, fővárosi elnökét, Molnár Bélát, valamint Lenti polgármesterét, Nógrádi Lászlót sem indítják.

Az országos lista első húsz helyén a pártszövetség prominensei, valamint a szövetséges szervezetek vezetői állnak. A Fidesz-KDNP azonban - számítva arra, hogy egy nagyarányú egyéni választókerületi győzelem esetén az országos listáról minimális mandátuma lesz - ismert politikusait a megyei listák biztos befutó helyein is szerepelteti.

Kövér László választmányi elnök pénteki tájékoztatása szerint az országos lista első húsz helyét követő pozíciókat a Fidesz választási egyeztető bizottsága saját hatáskörben tölti majd fel. Felhívta azonban figyelmet: akár még az is előfordulhat, hogy csak egy helyet szereznek az országos listáról. Ha ez így lesz, akkor onnan csupán Orbán Viktor pártelnök, listavezető szerezhet mandátumot.