eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az MSZP szerint a Fidesz összekacsint a Jobbikkal

Budai Bernadett szerint a Fidesz és a Jobbik között nem szakadt meg a 2006-ban indult kapcsolat, a "Jobbik Orbán Viktor köpönyegéből bújt elő", a két párt azóta is "összekacsint". Az MSZP szóvivője szombati sajtótájékoztatóján azt mondta: a demokratikus értékeket csak az MSZP tudja majd biztosítani az új parlamentben.

Budai Bernadett emlékeztetett rá, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke tagja volt a Fidesz-elnök által életre hívott polgári körnek. Hozzátette: a két párt közötti "állítólagos szakításnak" nincs sok jele.

Ennek alátámasztására Tarlós Istvántól idézett, e szerint a Fidesz fővárosi frakcióvezetője nemrégiben úgy fogalmazott: "amikor a radikális párt azt mondja, ez nincs jól, igaza van, ettől aztán sem nem antiszemita, se nem rasszista, kirekesztő, se más. Vannak közös érdekek és célok, de a módszerekben jelentős különbség van. A legjelentősebb különbség, hogy jelenleg erről a Jobbik csak beszélni tud, a parlamentben ellenzékben beszélni tud, de aki ezt megvalósítani képes, az az Orbán Viktor vezette Fidesz-KDNP."

A szóvivő szerint ezek a mondatok felhívják a figyelmet a Fidesz és Jobbik gondolkodása közötti "közös gyökérre".

Budai Bernadett leszögezte: a két párt közötti együttműködésre példa, hogy a legutóbbi önkormányzati választáson 81 helyen indított a Fidesz közös jelöltet a Jobbikkal; a két párt együttműködésének köszönhetően egy polgármester és 27 önkormányzati képviselő jutott pozícióhoz.

Kiemelte egyebek között: a főváros XXII. kerületében Szabolcs Attila a Fidesz-KDNP-Jobbik támogatásával lett polgármester, a III. kerületben pedig Fejes István, Pauli Antal és Tolnai Zoltán a Fidesz-KDNP-MIÉP-Jobbik-MDF színeiben jutott önkormányzati képviselői mandátumhoz; a Jobbik támogatásával jutott helyi hatalomhoz Cser-Palkovics András és Demeter Ervin. Budai Bernadett szerint Rogán Antal és Bús Balázs is a Jobbik támogatásával lett polgármester; de élvezte a Jobbik támogatását Tarlós István is a főpolgármesteri posztért folytatott küzdelemben.

Ez az együttműködés, ha nem is hivatalosan, de bújtatottan megvan, az értékek, a célok közösek - hangsúlyozta. Az "összekacsintás" továbbra is megvan - mondta, s ezzel összefüggésben Wittner Máriát idézte. A Fidesz országgyűlési képviselője azt mondta: soha senki nem tett neki szemrehányást a Fideszből azért, mert kiállt a Magyar Gárda mellett, még Orbán Viktor sem. Wittner Mária a Fidesz országos listájának előkelő helyén szerepel - emelte ki Budai Bernadett. Úgy fogalmazott: hiába kettő a zászló, a tábor egy.

A szóvivő azt mondta, hogy a demokratikus értékeket csak egy párt, az MSZP tudja majd biztosítani a parlamentben, a kétharmadra törekvő, "összekacsintó, összejátszó" Fidesz és Jobbikkal szemben csak a szocialista párt lehet az egyensúly.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×