eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A magyar nyelvű oktatás fontosságát emelte ki vajdasági látogatásakor Sólyom László

Valótlannak nevezte Antal Attila Magyar Nemzetben megjelent állításait a főpolgármester. A magyar nyelvű oktatás fontosságát hangsúlyozta vajdasági látogatásának második napján a köztársasági elnök. A nap hírösszefoglalója.

Valótlannak nevezte Antal Attila Magyar Nemzetben megjelent állításait a főpolgármester. Demszky Gábor közleményében azt hangsúlyozta: megteszi a szükséges jogi lépéseket a BKV házi őrizetben lévő, volt vezérigazgatója ellen. Antal Attila a Magyar Nemzet mai számában megjelent interjúban azt mondta: a főpolgármesternek a négyes metró-beruházás ügyében a legnagyobb és legegyértelműbb a felelőssége, a többi között azért, mert nem volt egységes projektvezetés. A BKV volt vezérigazgatója arról is beszélt: volt olyan eset, amikor a főpolgármester telefonon egy konkrét cégtől meghatározott termék beszerzésére kérte. -- Demszky Gábor cáfolta Antal Attila állításait és közleményében hangsúlyozta: a 4-es metró kivitelezői struktúrájáról nem ő, hanem a Fővárosi Közgyűlés és a kormány döntött még 1997-98-ban. Közben Aba Botond, a BKV volt vezérigazgatója is közölte: ügyvédhez fordul utódja, Antal Attila Magyar Nemzetben megjelent, végkielégítésével kapcsolatos kijelentései miatt.

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság az Eclipse-ügy hét érintettjét, akiket szerdán vettek őrizetbe adócsalás és pénzmosás gyanúja miatt. Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség szóvivője a gyanúsítottak személyéről nem beszélt, és nem kommentálta a távirati irodának azt az értesülését sem, amely szerint a hét ember között van az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. vezetője is. A Népszabadság azt írta: az Eclipse vezetői és segítői fiktív számlákkal és pénzügyi műveletekkel 1 milliárd 350 millió forint áfa- és 636 millió forint társaságiadó-fizetési kötelezettség alól bújtak ki.

A magyar nyelvű oktatás fontosságát hangsúlyozta vajdasági látogatásának második napján a köztársasági elnök. Sólyom László a szerbiai Nagybecskereken úgy fogalmazott: szükség van magyar nyelvű óvodákra és bővíteni kell a magyar nyelvű felsőfokú képzés körét is. Az államfő fontosnak nevezte a szerbiai magyar nyelvű iskolák megfelelő tankönyvellátását. Sólyom László Újvidéken többek között tárgyalt Egeresi Sándorral, a vajdasági tartományi képviselőház elnökével. A találkozón az államfő a magyarok megfelelő arányú képviseletét szorgalmazta a helyi államigazgatásban, és szó volt a Duna-stratégiáról is.

Átadták a Kiváló és Érdemes Művész, valamint a Babérkoszorú díjakat a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából. Az idén 4 Kiváló, 16 Érdemes Művész díjat, illetve 4 Magyar Köztársaság Babérkoszorúja elismerést adott át Molnár Csaba kancelláriaminiszter, a Művészeti Díj Bizottság elnöke és Hiller István oktatási és kulturális miniszter Budapesten. A Magyar Köztársaság Kiváló Művésze díjban részesült Bodnár Erika és Tímár Éva színművész, Fokanov Anatolij, a Magyar Állami Operaház magánénekese és Zsuráfszky Zoltán, a Honvéd Táncszínház művészeti igazgatója. Érdemes Művész lett többek között Venczel Vera, Lorán Lenke, Szervét Tibor, Beregi Péter, Csuja Imre, Fekete Ernő színművészek; Korcsmáros György színművész, rendező, Halasi Imre rendező és László Attila zeneszerző, gitárművész. A Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díjban részesült Aczél Géza, Marno János, Térey János és Turczi István író, költő.

Megkezdődött Vancouverben a X. téli paralimpia; a seregszemlén 44 ország 507 versenyzője vesz részt, akik 64 számban mérik össze tudásukat. A programba két új szakág is bekerült, ugyanis először osztanak érmeket lesiklásban és műlesiklásban az alpesi síversenyekben. Eddig a jegyek 70 százaléka, vagyis mintegy 184 ezer belépő talált gazdára. A magyar színeket két alpesi síelő, Koleszár Balázs és Dani Gyöngyi képviseli.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Forgalmi dugóba került az építőipar

Forgalmi dugóba került az építőipar

A 2022-es háborús és inflációs válság után nem egészen 2 évvel tulajdonképpen adottak a feltételek ahhoz, hogy a magyar építőipar és azon belül a lakásépítések lendületet kapjanak. Mégsem ez történik, az ágazati szereplők és szakértők szerint 2024-ban és még 2025-ben is kevesebb lakás készül el Magyarországon, mint 2023-ban, pedig az sem volt már egy jó év. Kicsit több mint egy évnyi válságtünet tehát bő 3 éves szakadékot hagy maga után. A gyors lassulás, lassú gyorsulás problémája ismert jelenség az autópálya-üzemeltetésben, a következménye bosszantó torlódás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×