Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tokaji fiaskó: \"A szlovákok a magyar kormány hibáit használták ki\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő pénteken nyilatkozatban szólította fel a magyar kormányt, hogy haladéktalanul forduljon az Európai Bírósághoz, miután Szlovákia - jogellenesen - bejegyeztette a Tokaj nevet az uniós elektronikus bornyilvántartásba.

"Elfogyott a türelem. Bebizonyosodott, hogy a kormány konfliktuskerülő politikája nem vált be a szlovákokkal szemben, csak súlyosbított a helyzeten. Nincs más lehetőség: késedelem nélkül az Európai Bírósághoz kell fordulni" - hangsúlyozta Glattfelder.

Az Európai Bizottság szóvivője előzőleg arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Brüsszel levélben kéri a szlovák hatóságokat a Tokajjal kapcsolatos nemzeti szabályozás egyes részleteinek tisztázására, beleértve a név regisztrálását az egységes elektronikus bornyilvántartási rendszerben.

Roger Waite szóvivő hozzátette: a bizottság azt reméli, hogy a hosszú ideje folyó vita kétoldalú alapon oldódik meg a két ország között, de továbbra is kész segíteni a témáról folyó tárgyalásokat.

A Népszabadság csütörtökön arról írt: magyar kezdeményezésre vizsgálatot indított az Európai Unió illetékes bizottsága annak kiderítésére, hogy jogszerűen jegyezte-e be Szlovákia a Tokaj nevet az úgynevezett e-bacchus rendszerbe.

Glattfelder Béla pénteken emlékeztetett arra: már két évvel ezelőtt több ízben is felszólította a magyar kormányt, hogy - a szlovák fél magatartása miatt - bírósági úton rendezze a Tokaj elnevezés körüli vitákat. Hörcsik Richárd fideszes országgyűlési képviselő szintén követelte, hogy az ügyben Magyarország forduljon az Európai Bírósághoz - tette hozzá az EP-képviselő.

Szerinte érthetetlen, hogy a kormány ezt miért mulasztotta el azóta is megtenni.

"A magyar termelők ezért a kormány hibájából kerültek most sokkal rosszabb helyzetbe. Ha a magyar kormány már korábban az Európai Bírósághoz fordult volna, az Európai Bizottság minden bizonnyal nem hagyta volna jóvá a szlovákok bejegyzésre irányuló kérelmét" - vélekedett.

A tokaji bor névhasználati ügyével foglalkozó bizottság ülésezett pénteken Budapesten - tájékoztatta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára az MTI-t.

A szakember a testületi ülésről elmondta: ott az ügyben érintett valamennyi állami és szakmai szervezet képviselője megjelent, és egyetértett abban, hogy amennyiben az unióval nem sikerül a lehető leggyorsabban rendezni a Tokaji-ügyben felmerült vitás kérdéseket - azaz a szlovákok úgynevezett "e-bejegyzése miatt kialakult helyzetet -, úgy Magyarország jogi útra tereli az ügyet. Ezt megerősítette az MTI-nek Dékány András, az agrártárca szóvivője is.