eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Nyilvános a Fidesz-program - a nap legfontosabb hírei

Elfogadta a Fidesz választási programját a párt országos választmánya. A miniszterelnök szerint Magyarország jelentős fejlődési szakasz előtt áll. Nem ad hitelt a Magyar Fejlesztési Bank a Balatonring-beruházáshoz.

Nyilvános a Fidesz-program

Elfogadta a Fidesz választási programját a párt országos választmánya; a testület döntött a Fidesz-KDNP választási listáiról is. Kövér László, a választmány elnöke közölte: a Nemzeti ügyek politikája című választási program a 2007-es Erős Magyarország című tervezetre épül, és tartalmazza a többi között egymillió munkahely létrehozását a következő tíz évben. A politikus szólt arról is, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke vezeti a Fidesz-KDNP országos és Fejér megyei listáját is az áprilisi országgyűlési választáson. Az országos lista első húsz helyén a volt miniszterelnök után sorrendben Schmitt Pál, Horváth János, Wittner Mária, Semjén Zsolt, Kövér László, Navracsics Tibor áll, őket követik a Fidesszel szövetséges szervezetek vezetői és a párt elnökségének tagjai.

"A jövőt nem engedték beáldozni"

A miniszterelnök szerint Magyarország jelentős fejlődési szakasz előtt áll, ami annak köszönhető, hogy bár a kormány az elmúlt egy évben sok áldozatvállalást kért mindenkitől, a jövőt nem engedte beáldozni. Bajnai Gordon Makón, a 3,6 milliárdos fürdőfejlesztési projekt alapkőletételén elmondta: ragaszkodtak a fejlesztésekre szánt hazai forrásokhoz, aminek eredményét példázza a 1,5 milliárdos uniós támogatással megvalósuló makói beruházás is. Az új fürdőt, amelynek fő profilja a gyógyászat, a gyógyiszap- és rehabilitációs kezelés lesz, várhatóan 2011 augusztusában adják át.

Az MSZP-é az első országos lista

Nyilvántartásba vette az Országos Választási Bizottság az első országos listát az áprilisi országgyűlési választásra. Az MSZP 18 területi listát állított eddig, ezzel jogosulttá vált az országos lista állítására, amelyet Mesterházy Attila vezet. A voksoláson azok a pártok állíthatnak országos listát, amelyek legalább 7 területi listát tudtak állítani, az országos lista bejelentésének határideje március 23-a.

Sávoly nem kap MFB-hitelt

Nem ad hitelt a Magyar Fejlesztési Bank a Balatonring-beruházáshoz. Õry-Kovács Katalin, az MFB kommunikációs igazgatója az InfoRádióban elmondta: a szerződés előtti jogi átvilágítás kockázatokat tárt fel. A kormány közben jelezte: továbbra is elkötelezett a beruházás mellett, és ha más konstrukcióban megépül a pálya, akkor kötelezettséget vállal a versenyek megrendezéséhez szükséges jogdíjakra. Az állami tulajdonban lévő pénzintézet egy tavaly októberi kormányhatározat szerint 15,3 milliárd forint összegű hitelt nyújtott volna 80 százalékos állami kezesség mellett a sávolyi MotoGP-pálya megépítéséhez, a Magyar Turizmus Zrt. pedig tíz év alatt 20 milliárd forintot fizetett volna a verseny rendezési jogáért.

Könnyebbé válik a családtámogatások kifizetése

Egységes informatikai rendszert alakítanak ki a családtámogatások kifizetésének megkönnyítésére az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében. A projekt nyitórendezvényén Oszkó Péter pénzügyminiszter hangsúlyozta: több éves előkészítés után indul a 2011 februárjában záruló fejlesztés, amely ügyfélbaráttá, egyszerűbbé, átláthatóbbá teszi a családtámogatások kifizetését. A projekt bruttó 1,6 milliárd forintba kerül.Ahol nem lehetetlenítik el a magyar nyelvhasználatot

A kisebbségeknek nyújtott kulturális autonómiát méltatta háromnapos szerbiai látogatásának első állomásán a magyar államfő. Sólyom László a vajdasági Horgoson felállított Szent István-szobor leleplezésén hangsúlyozta: Szerbiában - más szomszédos országokkal ellentétben - nem lehetetlenítik el jogszabályokkal a magyar nyelvhasználatot és a magyar iskolákat. Az államfő Egeresi Sándorral, a vajdasági parlament elnökével, és Boris Tadic szerb elnökkel is találkozik.

"A bolognai folyamat az egyetlen út"

Az oktatási miniszter szerint Európa versenyképességének megőrzéséhez az oktatásban a bolognai folyamat az egyetlen lehetséges út. Hiller István erről az európai felsőoktatási együttműködés ünnepi miniszteri konferenciáján beszélt Bécsben. A miniszter hangsúlyozta: a folyamatban részt vevő országok fő feladata az alkalmazkodás és a folyamatos alakítás. A Bolognai folyamatról Budapesten és Bécsben rendezett kétnapos konferencia első napján az osztrák fővárosban több ezren vonultak utcára, hogy a rendszer ellen tiltakozzanak.

Újabb gyanúsított a terézvárosi ingatlanügyben

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsította meg a volt VI. kerületi alpolgármestert a Központi Nyomozó Főügyészség a terézvárosi ingatlanügyben. Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője az InfoRádióban elmondta: a korábbi alpolgármester a gyanúsítás ellen panasszal élt és nem tett vallomást. A főügyészség nem közölte a volt szocialista alpolgármester nevét, de a távirati iroda úgy tudja: Fürst Györgyről, a Centrum Parkoló Kft. jelenlegi ügyvezetőjéről van szó.

Előzetes letartóztatások Eclipse-ügyben

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság az Eclipse-ügy hét érintettjét, akiket szerdán vettek őrizetbe adócsalás és pénzmosás gyanúja miatt. Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség szóvivője a gyanúsítottak személyéről nem beszélt, és nem kommentálta a távirati irodának azt az értesülését sem, amely szerint a hét ember között van az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. vezetője is. A hirado.hu korábban azt írta: az Eclipse Zrt. decemberben kötött csaknem 5 milliárd forintos szerződést az eredetiségvizsgálat új informatikai rendszerének megalkotására, majd négy nap múlva üzembe is helyezte azt.

Új tulajdonosok

Öt magyar cég összesen 200 millió forintért megvásárolta a januárban alakult Overdose Vagyonkezelő Kft. 50 százalékát. A CIG Pannónia Életbiztosítónak, az Euroinvest Zrt.-nek, a Közgép Zrt.-nek, a Molnak és az OTP Banknak 10-10 százalékos, az eddigi tulajdonos Mikóczy Zoltánnak ötven százalékos részesedése lett a magyar versenylovat birtokló vállalatban.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×