Lakner: Nem mindegy, hogyan és miből kezdi meg munkáját a Fidesz-kormány

Infostart
2010. március 12. 10:00
Lakner Zoltán, a Vision Politics elemzője szerint a Fidesz kormányra kerülésével nem zárható ki, hogy emelkedni fog az államháztartási hiány, és az lesz a cél, hogy ezt elfogadtassa a Nemzetközi Valutaalappal. Az elemző minderről az 5. Parlamenti Választások és Politikai Előrejelzés című konferencián beszélt.

Bár a Fidesz kommunikációjában nem központi elem a hiánycél, a párt elnöke tett olyan kijelentéseket, amelyekből arra lehet következtetni, hogy nem feltétlenül 3,8 százalékon áll meg idén a GDP-arányos államháztartási hiány - mondta az InfoRádióban Lakner Zoltán politikai elemző.

A többi mellett az tudható a Fidesz politikájáról, hogy elégedetlen az önkormányzatok támogatottságával, az egészségügy és az oktatás helyzetével. Ha ezekhez a területekhez hozzá akar nyúlni a következő kormány, sőt még adót is csökkenteni akar, akkor a hiányt kell növelnie - mutatott rá az elemző, aki viszont ennek mértékét nem tudta megbecsülni.

Mint mondta, Csányi Sándor 4,5 százalékról beszélt a felszólalásában, de korábban Veres János szocialista politikus is azt nyilatkozta: a hiány növelhető ésszerű mértékig. Nyilván nem 7-8 százalékra gondolt - tette hozzá Lakner Zoltán.

Az elemző hangsúlyozta: nem mindegy, hogyan indítja kormányzati ciklusát a Fidesz, és hová jut el négy év alatt. De az országnak hitelező nemzetközi pénzügyi szervezeteknek sem mindegy, mennyire stabil az ország akár pénzügyileg, akár politikailag.

Az elemző arra nem tudott választ adni, milyen társadalompolitikát követ majd az új kormány. Megjegyezte, a Fidesz korábbi négyéves kormányzása alatt a középosztályt képviselte, és nem a legszegényebbeket segítette. De valószínűleg a párt sokat tanult az akkori hibáiból.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást