Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Závecz: Félmilllióan még nem tudják, hogy a Fideszre vagy a Jobbikra szavazzanak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Závecz Tibor, a Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója szerint nagyjából fél millió majdnem biztos szavazó nem döntötte még el, hogy a Fideszre vagy a Jobbikra szavazzon.

A közvélemény-kutatások azt jelzik, mintegy félmillióra tehető azok száma, akik egyelőre döntésképtelenek, hogy melyik jobboldali pártot támogassák, a Fideszt vagy a Jobbikot. Õk azok, aki a rendszerváltás előtti időszakot és az elmúlt 20 évet is elutasítják - mondta az InfoRádiónak. a Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója.

Závecz Tibor hozzátette: a ő részvételi valószínűségük nagyon erős, és ez befolyásolhatja azt, hogy mennyire lesz biztos a Fidesz kétharmada.

Ez a csoport alapvetően fiatalokból, a 20-30-as korosztályból áll. Azt latolgatják, hogy a nem túl jó egzisztenciális és társadalmi helyzetükre melyik az adekvát válasz: egy karakteresebb, az eddigi viszonyokat elutasító, a megoldást a rendszer felszámolásában vagy jelentős megváltoztatásában lehetőséget látó párt, vagy egy, már a kormányzóképességet egyszer bebizonyító politikai erő.

Ennek a bizonytalan csoportnak a dilemmája Závecz Tibor szerint az, hogy a Fidesz képes lesz-e egy felemelkedési lehetőséget biztosítani nekik, vagy éppen túlságosan óvatosnak és mérsékeltnek tartják a pártot.

Az igazgató szerint ha a Fidesz belemegy abba a csatába, hogy nagyobbat, keményebbet, radikálisabbat mond, akkor a centrumból veszít el szavazókat.

Hanganyag: Sigmond Árpád