eur:
393.63
usd:
368.48
bux:
65924.59
2024. április 24. szerda György

Závecz: Félmilllióan még nem tudják, hogy a Fideszre vagy a Jobbikra szavazzanak

Závecz Tibor, a Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója szerint nagyjából fél millió majdnem biztos szavazó nem döntötte még el, hogy a Fideszre vagy a Jobbikra szavazzon.

A közvélemény-kutatások azt jelzik, mintegy félmillióra tehető azok száma, akik egyelőre döntésképtelenek, hogy melyik jobboldali pártot támogassák, a Fideszt vagy a Jobbikot. Õk azok, aki a rendszerváltás előtti időszakot és az elmúlt 20 évet is elutasítják - mondta az InfoRádiónak. a Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója.

Závecz Tibor hozzátette: a ő részvételi valószínűségük nagyon erős, és ez befolyásolhatja azt, hogy mennyire lesz biztos a Fidesz kétharmada.

Ez a csoport alapvetően fiatalokból, a 20-30-as korosztályból áll. Azt latolgatják, hogy a nem túl jó egzisztenciális és társadalmi helyzetükre melyik az adekvát válasz: egy karakteresebb, az eddigi viszonyokat elutasító, a megoldást a rendszer felszámolásában vagy jelentős megváltoztatásában lehetőséget látó párt, vagy egy, már a kormányzóképességet egyszer bebizonyító politikai erő.

Ennek a bizonytalan csoportnak a dilemmája Závecz Tibor szerint az, hogy a Fidesz képes lesz-e egy felemelkedési lehetőséget biztosítani nekik, vagy éppen túlságosan óvatosnak és mérsékeltnek tartják a pártot.

Az igazgató szerint ha a Fidesz belemegy abba a csatába, hogy nagyobbat, keményebbet, radikálisabbat mond, akkor a centrumból veszít el szavazókat.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×