eur:
393.59
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Medgyessy: Nem biztos, hogy Gyurcsány jól jön a szocialistáknak a kampányfinisben

Korábban rosszul ítélte meg Gyurcsány Ferencet, akinek a politikába való visszatérése aligha tenne jót a szocialistáknak a kampány finisében - nyilatkozta a Duna Televízió reggeli műsorának stúdiójában Medgyessy Péter. A Jobbik számára az MSZP által elkövetett hibák nyitottak teret, de felelősség terheli a Fideszt is - állítja a volt miniszterelnök, aki szerint a szocialistáknak "nyolc évük lesz a megújulásra" - ellenzékben.

"2004 végén, miniszterelnöki időszakom végén hatvan százalék volt az adósságállomány GPD-hez mért szintje, ez pontosan megfelel az uniós követelménynek" - állította Medgyessy Péter volt miniszterelnök. Az adósság szintje szerinte 2005-től kezdett rohamosan megugrani, de ennek semmi köze nem volt sem az ő addigi kormányzásához, sem az általuk meghirdetett száznapos programokhoz (a közalkalmazotti béremeléshez és a nyugdíjemeléshez) - vélekedett.

Medgyessy - aki 2002 és 2004 között, párton kívüliként vezette az MSZP-SZDSZ koalíciós kormányt - azt mondta: ha kormányon marad, sikerült volna teljesíteni az úgynevezett maastrichti kritériumot, ami hatvan százalékban limitálja az államadósság GDP-hez, azaz a bruttó hazai össztermékhez viszonyított arányát.

"A száznapos programnál lehetett tudni, mire ment el a pénz. Hogy 2005 után mire ment el, nem tudom, kívülről néztem én is a dolgokat, mint sokan mások" - nyilatkozta a volt miniszterelnök.

A mostani kampányban is sokszor elhangzó adócsökkentési tervekről a gazdasági szakemberként is ismert politikus azt mondta: az csak a költségvetési kiadások párhuzamos csökkentésével együtt lehetséges, továbbá el kell érni azt a kamatszintet, ami mellett érdemes fejleszteni, beruházni, ami mellett lehet növekedésre számítani.

Állítja: az elmúlt év kormányzása nem volt kárbaveszett év, megteremtődtek az adósság csökkenésének feltételei Magyarországon. Az ország komoly törlesztési kötelezettségek elé néz, de ha lesz gazdasági növekedés - márpedig erre lát esélyt Medgyessy Péter jövőre és 2012-ben -, akkor ez megteremti az esélyét az adósság lefaragásának.

A kérdésre, milyen a viszonya Gyurcsány Ferenccel, aki tanácsadója, barátja és politikustársa volt, majd őt követte a miniszterelnöki székben, és valóban "megpuccsolta-e" őt, ahogyan ezt a közvélemény egy része gondolja Medgyessy "talán igennel" válaszolt. Hozzátette: "Amikor megismertem Gyurcsány Ferencet, tényleg azt hittem, hogy egy jó képességű, komoly perspektívájú fiatalember. Hát, az ember tévedhet".

Gyurcsány Ferenc küszöbön álló évértékelőjére Medgyessy Péter úgy reagált: talán korrektebb lett volna, ha Gyurcsány azt mondja, azért szólal meg, mert újra vissza akar jönni a politikába. Medgyessy ugyanakkor nem hiszi, hogy ezzel olyan jót tenne a szocialistáknak a kampány finisében. "Ez az ő felelőssége, hogy javítani vagy rontani akarja a szocialisták esélyét" - szögezte le.

Az április választások várható eredményei kapcsán burkoltan nyolc év ellenzékiséget jósolt a szocialistáknak. "A szocialistáknak lesz körülbelül nyolc évük arra, hogy megújuljanak eszmeileg, személyileg és morálisan is " - mondta.

A Jobbikról úgy nyilatkozott: nem tudja, mit fognak csinálni a párt a parlamentben, mindenesetre a mostani kijelentéseik egy része hátborzongató. A párt népszerűségét azonban nem saját magának köszönheti, hanem alapvetően a szocialistáknak és persze a Fidesznek is. Az általuk elkövetett hibák sorozata nyitott ugyanis teret a Jobbik számára - állítja Medgyessy Péter.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×