"Magyarország a vallásháború állapotába került"

Infostart
2010. március 11. 17:55
A vallásháború állapotába került Magyarország, a Fidesz várhatóan megemeli az államháztartási hiánycélt és minden párt a pénzügyi szféra érdekeit szolgálja ki. A többi között ezek a gondolatok hangoztak el az 5. "Parlamenti Választások és Politikai Előrejelzés" című konferencián.

Az ideológiai és kulturális megosztottság miatt Magyarország a vallásháború állapotába került - mondta Tamás Pál szociológus az 5. Parlamenti Választások és Politikai Előrejelzés című konferencián.

"Nagyon fontos, hogy eltűnik a társadalmi centrum, és ezzel a politikai harc, hát a kampány is most a sajátjaink, nem a másik áthúzására van, nem arról szól a kampány most, nem csak az MSZP kampány, semmilyen kampány nem arról szól most, hogy megnyerek új választókat, hanem, hogy a sajátjaim közül kit tudok aktivizálni" - mondta.

Lakner Zoltán, a Vision Politics elemzője egy várható Fidesz kormány gazdaságpolitikájáról azt mondta, mivel jelenleg a pártnak nincs választási programja, programértékű nyilatkozatokból lehet csak következtetni a Fidesz szándékaira.

"Lesz egy törekvés arra, hogy az államháztartás hiányát megemeljék, illetve, hogy a megemelt hiányszámot elfogadtassák a Nemzetközi Valutaalappal" - vélte.

Róna Péter közgazdász szerint azonban a politikai elit csupán teológiai válaszokat képes adni a gazdasági kérdésekre, aminek számos negatív következménye van.

"Itt kialakult egy berendezkedés ami egy nagytőkés, multinacionális pénzügyi szféra érdekeit szolgálja, és amelyhez illeszkedik ez a gazdaságpolitikai elmélet, amit tapasztalhatunk és tetten érhetünk az összes parlamentbe készülő párt programjában. Ilyen értelemben a közöttük fellelhető és kitapintható különbség minimális" - mondta.

Závecz Tibor, a Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója arról beszélt, hogy nagyjából fél millió majdnem biztos szavazó még nem döntötte el, hogy a Fideszre vagy a Jobbikra szavazzon.

"Én azt gondolom, hogy ha minden nagyon jól sikerül a Jobbiknak és ez dominánsan úgy sikerül, hogy a Fidesz sínyli meg, akkor van veszélyben a Fidesz kétharmada" - mondta.

Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke szerint 50 és 60 százalék közötti részvételi arány várható az áprilisi országgyűlési választásokon.

"Ha 63 százalékról beszélnek, akkor lehet azt kalkulálni, hogy a kampány intenzitása nyomán, a személyes érintettség hiánya miatt, a rövidített kampány miatt itt könnyen elképzelhető, hogy a ténylegesen mondottnál alacsonyabb részvétellel lehet számolni" - mondta.

Stumpf István hozzátette: akkor lesz meg a Fidesznek az Országgyűlésben a kétharmados többsége, ha a választásokon 52 százalékos támogatottságot szerez, és 170 egyéni választókerületben nyer.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást