eur:
394.51
usd:
369.94
bux:
65173.41
2024. április 19. péntek Emma

Heti Válasz: "Molnár Lajos sokat téved"

Könyvet írt tevékenységéről Molnár Lajos, a Gyurcsány-kormány egykori egészségügyi minisztere. A Heti Válasz szerint a politikus "retusál", és több ponton nem mond igazat.

 Molnár Lajos "Miért lettem antipatikus?" című könyvében élesen bírálja a magyar politikai kultúrát, és ennek szellemében alakítja át saját múltját is - írja a Heti Válasz. Molnár Lajos úgy emlékszik, 2005-ben a bírálóbizottság első helyre sorolta a MÁV kórház élére benyújtott pályázatát, ám a hetilap cikkéből kiderül: emlékei tévesek. A bírálóbizottság egyik tagja, Prókay Sándorné állítja: a későbbi miniszter pályázatát csak a 4. helyre sorolták.

A lap megjegyzi: a Szent István Kórház éléről nem egy automata ajtó miatt távolították el, hanem mert kétszer akartak leszámláztatni egy többmilliós építkezést. Kabinetfőnökét, Matejka Zsuzsannát - Molnár Lajos emlékeivel ellentétben - nem Csehák Judit rúgta ki az egészségbiztosító éléről, és nem 2002-ben. Matejka Zsuzsanna maga kérte felmentését két évvel később.

A lap idézi Molnár Lajos műtétekkel kapcsolatos kijelentését is. Az egykori tárcavezető azt mondta: Magyarországon évi 229 kórházi műtét jut ezer lakosra, vagyis minden negyedik magyart évente megoprálnak. A Heti Válasz szerint 2004-ben a valós szám 88 volt; ami a megszorítások miatt 2 év alatt további 10 százalékkal esett vissza.

A lap ír arról is, hogy 2006 novemberében országos botrányt keltett, amikor Molnár Lajos a megszorítások közepette luxus Audit kapott szolgálati autóként. A könyvben az szerepel, hogy egy hatesztendős, 400 ezer kilométert futott kocsival kellett járnia. A Miniszterelnöki Hivatal honlapján azonban az szerepel: a miniszter 2006 júniusától egy kétéves, négykerék meghajtású Audi A 6-tal járt, és egy akkor háromesztendős Saab 9-5-öt kapott.

A lap az egykori miniszter egyetlen sikerének azt tartja, amikor az egészségbiztosító hiányának csökkentésére bevezette, hogy a gyógyszergyártóknak a forgalmuk után visszatérítést kell fizetniük a közkasszába. Ezzel kapcsolatban azonban Molnár Lajos könyvében bevallja: az ötlet nem saját, még a törvény címét is németből fordították.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Ahogy a Politico beszámol róla, Donald Trump volt amerikai elnök kampánya saját tájékoztatása szerint több mint százezer jogászt és ügyvédet fog hadba állítani, hogy felügyelje a 2024-es választások tisztaságát. A kezdeményezés, amelyet a Trump-kampány és a Republikánus Nemzeti Bizottság "az ország történetének legkiterjedtebb és legmonumentálisabb választási integritási programjaként" jellemzett, magában foglalja a jelentkezők képzését is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×