Heti Válasz: "Molnár Lajos sokat téved"

InfoRádió / MTI
2010. március 11. 16:15
Könyvet írt tevékenységéről Molnár Lajos, a Gyurcsány-kormány egykori egészségügyi minisztere. A Heti Válasz szerint a politikus "retusál", és több ponton nem mond igazat.

 Molnár Lajos "Miért lettem antipatikus?" című könyvében élesen bírálja a magyar politikai kultúrát, és ennek szellemében alakítja át saját múltját is - írja a Heti Válasz. Molnár Lajos úgy emlékszik, 2005-ben a bírálóbizottság első helyre sorolta a MÁV kórház élére benyújtott pályázatát, ám a hetilap cikkéből kiderül: emlékei tévesek. A bírálóbizottság egyik tagja, Prókay Sándorné állítja: a későbbi miniszter pályázatát csak a 4. helyre sorolták.

A lap megjegyzi: a Szent István Kórház éléről nem egy automata ajtó miatt távolították el, hanem mert kétszer akartak leszámláztatni egy többmilliós építkezést. Kabinetfőnökét, Matejka Zsuzsannát - Molnár Lajos emlékeivel ellentétben - nem Csehák Judit rúgta ki az egészségbiztosító éléről, és nem 2002-ben. Matejka Zsuzsanna maga kérte felmentését két évvel később.

A lap idézi Molnár Lajos műtétekkel kapcsolatos kijelentését is. Az egykori tárcavezető azt mondta: Magyarországon évi 229 kórházi műtét jut ezer lakosra, vagyis minden negyedik magyart évente megoprálnak. A Heti Válasz szerint 2004-ben a valós szám 88 volt; ami a megszorítások miatt 2 év alatt további 10 százalékkal esett vissza.

A lap ír arról is, hogy 2006 novemberében országos botrányt keltett, amikor Molnár Lajos a megszorítások közepette luxus Audit kapott szolgálati autóként. A könyvben az szerepel, hogy egy hatesztendős, 400 ezer kilométert futott kocsival kellett járnia. A Miniszterelnöki Hivatal honlapján azonban az szerepel: a miniszter 2006 júniusától egy kétéves, négykerék meghajtású Audi A 6-tal járt, és egy akkor háromesztendős Saab 9-5-öt kapott.

A lap az egykori miniszter egyetlen sikerének azt tartja, amikor az egészségbiztosító hiányának csökkentésére bevezette, hogy a gyógyszergyártóknak a forgalmuk után visszatérítést kell fizetniük a közkasszába. Ezzel kapcsolatban azonban Molnár Lajos könyvében bevallja: az ötlet nem saját, még a törvény címét is németből fordították.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást