Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bihari: Nem veszélyeztetné a demokráciát a Fidesz több cikluson átívelő kormányzása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Politikai és erkölcsi szankciója van annak, ha valaki a politikában nem mond igazat - hangsúlyozta az Alkotmánybíróság volt elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Bihari Mihály szerint jó célt nem lehet rossz eszközökkel elérni, mert annak előbb-utóbb politikai és erkölcsi következménye lesz. Hozzátette: nem veszélyezteti a demokráciát, ha a Fidesz több cikluson keresztül irányíthatja az országot.

Nem nagyon tanulta meg a vezető politikai réteg, hogy felelőssége van - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Bihari Mihály. Az Alkotmánybíróság korábbi elnöke kifejtette: 40 évig nem lehetett politikai felelősségre vonás alapján leváltani a kormányt, pártokat vagy politikusokat, így ezt most tanulja a társadalom és a politikusok is.

A politikusok számára szentségtörésnek tűnik, hogy a társadalmi támogatottságuk megszűnik, noha ez a politikai felelősségre vonás legismertebb módja - közölte Bihari Mihály. Hozzátette: ennek a politika normális jelenségének kellene lennie, de mindez átitatódik a büntetőjogi felelősségre vonással.

Politikai és erkölcsi szankciója van annak, ha valaki a politikában nem mond igazat - hangsúlyozta az Alkotmánybíróság volt elnöke.

Bihari Mihály kiemelte: a "ne hazudj" elv megsértése az, amely után a politikus számíthat büntetésére. Előbb-utóbb a hazugság kiderül, és rövid távon lehet a politikát hazugságra építeni, de hosszú távon már nem, ahogy ezt Bibó István is írta - vélekedett.

Jó célt nem lehet rossz eszközökkel elérni, mert annak előbb-utóbb politikai és erkölcsi következménye lesz - tette hozzá.

Bihari Mihály szerint nem veszélyezteti a demokráciát, ha a Fidesz több cikluson keresztül irányíthatja az országot. Más a diktatórikus, erőszakkal megszerzett hatalom, és a demokratikus választások útján megszerzett, a demokrácia szabályait betartó, akár nagyarányú többségi hatalom - fejtette ki.

Az Alkotmánybíróság volt elnöke kiemelte: demokratikus marad az a hatalom, amit demokratikus választások útján szereztek meg, mégha több cikluson keresztül tart is. A többségi hatalomnak is szigorú korlátja van - tette hozzá.

Hanganyag: Exterde Tibor