eur:
393.85
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A sportlövők eltúlzottnak tartják a fegyvertartás szigorítását

Diszkriminatívnak és eltúlzottnak tartja a polgári fegyvertartás szigorítását a Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség. A kormány döntése alapján ezentúl csak az kaphat engedélyt saját sportlőfegyver tartására, aki részt vett egy pszichológiai vizsgálaton és legalább három éve igazolt tagja valamelyik sportegyesületnek. A fegyvertartás szigorítása azért került napirendre, mert a rendőrség február elején elfogott egy 22 éves budapesti sportlövészt, aki a gyanú szerint huszonkét ember meggyilkolását tervezte az ELTE-n, és egy lövészklub tagja volt az a 23 éves hallgató is, aki tavaly novemberben egy embert lelőtt, hármat pedig megsebesített a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében.

Teljesen indokolatlan három éves igazolt sportolói múlthoz kötni a sportfegyver megszerzését - mondta az InfoRádiónak a Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség elnöke a polgári fegyvertartás szigorításáról. Kifejtette: a sportklubok szakmai vezetésének javaslata alapján történik a sportfegyver megszerzése, és ezt csak megfelelő érettség és gyakorlat elérése után javasolják.

Halasi Mihály aggályosnak nevezte a pszichológiai alkalmassági vizsgálat bevezetését is, mivel szerinte az általános egészségügyi vizsgálattal ki lehetne szűrni a társadalomra veszélyes embereket, míg az diszkriminatívnak tartja, hogy a fegyverrel rendelkezők egy szűk rétegét kötelezik erre. Hozzátette: a vadászok nagyobb arányban birtokolnak éles lőfegyvert, mint a sportlövők, és az ő esetükben is volt már példa sajnálatos cselekményekre, az mégsem von maga után jogszabály-változást.

A szervezet elnöke kiemelte: az elfogadhatónak tartanák, hogy az első fegyverhez jutás feltétele legyen a pszichológiai vizsgálat, ám azzal nem értenek egyet, hogy olyanoknak is el kelljen végezni a vizsgálatot időszakos jelleggel, akik évtizedek óta birtokolnak sportfegyvert.

A kormány döntése alapján a jövőben csak az kaphat saját tulajdonú sportlőfegyver-tartási engedélyt, aki legalább három éve igazolt tagja valamely sportegyesületnek. Az új szabályok szerint pszichológia alkalmassági vizsgálaton kell átesnie ezentúl nemcsak a sportlövőknek, hanem valamennyi fegyvertartási engedéllyel rendelkezőnek, és azt kérőknek is, így a vadász- és önvédelmi fegyverrel rendelkezőknek is. A versenyzők engedélyének hatályát az új szabályozás visszamenőleg nem érinti, de a sportlövőknek a soron következő orvosi vizsgálatnál az új szabályok értelmében a pszichológiai alkalmassági követelményt is teljesíteniük kell.

A fegyverek tárolásának új szabályai szerint a sportegyesület tulajdonában lévő fegyvert az engedéllyel nem rendelkező sportlövők kizárólag a verseny, vagy az edzés helyszíne közötti közvetlen szállításkor tarthatják maguknál és csak az adott sporttevékenység időtartama alatt.

A fegyvertartás szigorítása azzal kapcsolatban került ismét napirendre, hogy a rendőrség február elején elfogott egy 22 éves budapesti egyetemistát, aki a gyanú szerint huszonkét ember meggyilkolását tervezte saját egyetemén, vagy egy fővárosi bevásárlóközpontban. A lakásán tartott házkutatáson 9 milliméteres, sportlövői engedéllyel tartott Parabellum lőfegyvere mellett egy gázpisztolyt is találtak, amelyre szintén volt engedélye.

Tavaly novemberben egy 23 éves hallgató, aki szintén egy lövészklub tagja volt, a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében maroklőfegyverrel megölte egy csoporttársát és életveszélyesen megsebesített egy 19 éves fiatalembert. A lövöldözésben súlyos sérülést szenvedett egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi és egy 54 éves takarítónő is.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×