A sportlövők eltúlzottnak tartják a fegyvertartás szigorítását

Infostart
2010. március 11. 15:18
Diszkriminatívnak és eltúlzottnak tartja a polgári fegyvertartás szigorítását a Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség. A kormány döntése alapján ezentúl csak az kaphat engedélyt saját sportlőfegyver tartására, aki részt vett egy pszichológiai vizsgálaton és legalább három éve igazolt tagja valamelyik sportegyesületnek. A fegyvertartás szigorítása azért került napirendre, mert a rendőrség február elején elfogott egy 22 éves budapesti sportlövészt, aki a gyanú szerint huszonkét ember meggyilkolását tervezte az ELTE-n, és egy lövészklub tagja volt az a 23 éves hallgató is, aki tavaly novemberben egy embert lelőtt, hármat pedig megsebesített a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében.

Teljesen indokolatlan három éves igazolt sportolói múlthoz kötni a sportfegyver megszerzését - mondta az InfoRádiónak a Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség elnöke a polgári fegyvertartás szigorításáról. Kifejtette: a sportklubok szakmai vezetésének javaslata alapján történik a sportfegyver megszerzése, és ezt csak megfelelő érettség és gyakorlat elérése után javasolják.

Halasi Mihály aggályosnak nevezte a pszichológiai alkalmassági vizsgálat bevezetését is, mivel szerinte az általános egészségügyi vizsgálattal ki lehetne szűrni a társadalomra veszélyes embereket, míg az diszkriminatívnak tartja, hogy a fegyverrel rendelkezők egy szűk rétegét kötelezik erre. Hozzátette: a vadászok nagyobb arányban birtokolnak éles lőfegyvert, mint a sportlövők, és az ő esetükben is volt már példa sajnálatos cselekményekre, az mégsem von maga után jogszabály-változást.

A szervezet elnöke kiemelte: az elfogadhatónak tartanák, hogy az első fegyverhez jutás feltétele legyen a pszichológiai vizsgálat, ám azzal nem értenek egyet, hogy olyanoknak is el kelljen végezni a vizsgálatot időszakos jelleggel, akik évtizedek óta birtokolnak sportfegyvert.

A kormány döntése alapján a jövőben csak az kaphat saját tulajdonú sportlőfegyver-tartási engedélyt, aki legalább három éve igazolt tagja valamely sportegyesületnek. Az új szabályok szerint pszichológia alkalmassági vizsgálaton kell átesnie ezentúl nemcsak a sportlövőknek, hanem valamennyi fegyvertartási engedéllyel rendelkezőnek, és azt kérőknek is, így a vadász- és önvédelmi fegyverrel rendelkezőknek is. A versenyzők engedélyének hatályát az új szabályozás visszamenőleg nem érinti, de a sportlövőknek a soron következő orvosi vizsgálatnál az új szabályok értelmében a pszichológiai alkalmassági követelményt is teljesíteniük kell.

A fegyverek tárolásának új szabályai szerint a sportegyesület tulajdonában lévő fegyvert az engedéllyel nem rendelkező sportlövők kizárólag a verseny, vagy az edzés helyszíne közötti közvetlen szállításkor tarthatják maguknál és csak az adott sporttevékenység időtartama alatt.

A fegyvertartás szigorítása azzal kapcsolatban került ismét napirendre, hogy a rendőrség február elején elfogott egy 22 éves budapesti egyetemistát, aki a gyanú szerint huszonkét ember meggyilkolását tervezte saját egyetemén, vagy egy fővárosi bevásárlóközpontban. A lakásán tartott házkutatáson 9 milliméteres, sportlövői engedéllyel tartott Parabellum lőfegyvere mellett egy gázpisztolyt is találtak, amelyre szintén volt engedélye.

Tavaly novemberben egy 23 éves hallgató, aki szintén egy lövészklub tagja volt, a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében maroklőfegyverrel megölte egy csoporttársát és életveszélyesen megsebesített egy 19 éves fiatalembert. A lövöldözésben súlyos sérülést szenvedett egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi és egy 54 éves takarítónő is.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást