eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az államfő aláírta a holokauszttagadást büntető törvényt - a nap legfontosabb hírei

Aláírta a holokauszttagadás büntetését lehetővé tevő Btk.-módosítást Sólyom László államfő. Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője elmondta: korábbi határozataival az Alkotmánybíróság lehetővé tette, hogy egyes esetekben a törvényhozó akkor is bűncselekménynek nyilvánítsa bizonyos vélemények kinyilvánítását, ha azok nem uszítanak gyűlöletre.

Kumin Ferenc hangsúlyozta: az ilyen büntető jogszabályokra tehát nem az alkotmányossági mérce vonatkozik, mint általában a véleményszabadság korlátozására. Hozzátette: az államfő ugyanakkor helytelennek tartja, hogy ezt a módosítást a választási kampányban fogadta el az Országgyűlés. A köztársasági elnök két másik törvényről is határozott; a szövetkezeti törvényt az Alkotmánybírósághoz küldte véleményezésre, a polgári perrendtartásról szóló törvény csoportos keresetindítást lehetővé tevő módosítását pedig megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek.

A kormány elfogadta az új fegyvertartási rendeletet

Elfogadta az új fegyvertartásról szóló rendeletet a kormány. A határozat értelmében a jövőben csak az kaphat engedélyt saját tulajdonú sportlőfegyver tartására, aki legalább három éve igazolt tagja valamely sportegyesületnek. Az engedélykérőknek az új szabályok szerint előzetes pszichológiai alkalmassági vizsgálaton is részt kell venniük. Az igazságügyi és rendészeti miniszter a kormány ülése után elmondta: a kabinet módosította a fegyvertartásról szóló kormányrendeletet, az egészségügyi miniszter pedig az orvosi alkalmassági szabályokról szóló miniszteri rendeletet. Forgács Imre hozzátette: a kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálat nemcsak a sportlövőkre, hanem a vadász- és önvédelmi fegyverrel rendelkezőkre is vonatkozik.

Tanúként hallgatta meg az ügyészség Bajnai Gordont

Tanúként hallgatta meg Bajnai Gordon miniszterelnököt a Központi Nyomozó Főügyészség a Sukoró-ügyben. A kormányszóvivő elmondta: Bajnai Gordon részletesen válaszolt kérdésekre a Sukoróra tervezett, és azóta ott meghiúsult turisztikai beruházással kapcsolatban. Szollár Domokos emlékeztetett arra, hogy a kabinet tavaly nyáron a miniszterelnök kezdeményezésére belső vizsgálatot indított a telekcsere ügyében, és a Pénzügyminisztérium az eredeti állapot visszaállítását kezdeményezte.

MSZP: vége a szakpolitikai vitasorozatnak


Nem folytatja az MSZP a korábban meghirdetett szakpolitikusi vitasorozatot. Budai Bernadett, a szocialista párt szóvivője azután beszélt erről, hogy a Fidesz nem vett részt a vita első állomásán. Úgy vélte: az ellenzéki párt nem meri vállalni a pártok programjainak összehasonlítását.

A Fidesz megerősítette szerződését szövetségeseivel


Megerősítette hét szövetségesével kötött együttműködési szerződését az áprilisi országgyűlési választások előtt a Fidesz. Az aláírások után Orbán Viktor pártelnök azt mondta: ha megkapják a választók támogatását, akkor a szövetség képes lehet az emberek bizalmának, valamint az ország nemzetközi tekintélyének visszaszerzésére is.

Nézőpont Intézet: nem csökken a különbség a Fidesz és az MSZP között

Nem csökken a különbség a Fidesz és az MSZP között a Nézőpont Intézet kutatása alapján. Szomszéd Orsolya elemző az InfoRádióban elmondta: az aktív szavazók 49 százaléka a Fideszt, 12 százaléka az MSZP-t, 9 százaléka a Jobbikot támogatja, 25 százalékuk ugyanakkor nem tudja, vagy nem mondja meg, kire szavazna. Hozzátette: a Nézőpont Intézet március 5-e és 7-e között készült kutatása alapján az MDF már akkor sem biztos, hogy bejutna a parlamentbe, ha mindenhol tudna jelöltet indítani. A párt támogatottsága az aktív szavazók körében két százalék, míg a Lehet Más a Politikáé egy százalék.

Csökkent a GDP

6,3 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék tavaly az előző évhez viszonyítva. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2009 utolsó negyedévében a GDP 4, a naptárhatás kiszűrésével 4,1 százalékkal mérséklődött 12 havi összevetésben.

Módosíttatná a környezetvédelmi törvényt a Fővárosi Közgyűlés

A környezetvédelmi törvény módosítását kezdeményezi a Fővárosi Közgyűlés. A testület azt szeretné, ha a kerületi önkormányzatok a miniszteri rendeletnél szigorúbban szabályozhatnák a helyi határértékeket és zajszinteket. Az egyhangúlag jóváhagyott előterjesztést ismertetve Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság korábban hatályon kívül helyezte a kerületi önkormányzatok zajrendeleteit, így a városrészek jelenleg nem dönthetnek a szigorúbb határértékekről, pedig ez környezetvédelmi szempontból gyakran indokolt lenne.

Forgalomkorlátozások a Margit híd felújítása miatt

Befejeződött a Margit híd pesti rakpart fölötti részének megemelése - közölte a felújítást végző konzorcium szóvivője. Tóth Kata az InfoRádióban elmondta: a 20 centiméterrel magasított betonrétegre szerda éjjel kezdik el visszaengedni a hidat. A művelet idején a pesti rakpartot az autósok éjszakánként nem használhatják.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×