Az érettségizők nem akarnak dolgozni

Infostart
2010. március 10. 19:00
Egy felmérés szerint az érettségizők többsége még nem akar dolgozni, inkább a továbbtanulást választja, mert úgy véli: diplomával könnyebb elhelyezkedni, és nagyobb fizetésre is számíthat. Az Educatio Felsőoktatási Műhely 31 ezer érettségizett tanuló véleményét elemezte.

Az érettségizők többsége (közel 3/4-edük) tovább akar tanulni, de akik nem jelentkeztek egyetemre vagy főiskolára, azok jelentős része is a munkavállalás helyett egyéb képzésben gondolkodik - mondta az InfoRádiónak az Educatio Felsőoktatási Műhely szociológusa.

Fábri István hozzátette: a fiatalok úgy gondolják, diplomával könnyebben tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, és nagyobb jövedelemre számíthatnak.

A diákok körében azonban nagy különbségek figyelhetők meg, mert vannak olyan képzési területek, ahol egyértelmű karrierúttal és tervekkel rendelkeznek (ilyenek a nagy presztízsű szakmák, mint például az orvos és a jogász).

Más területeken azonban (gazdaság, bölcsészet és társadalomtudomány) a diákok nagy része úgy gondolja, hogy olyan diplomát szereznek, amely majd a későbbiekben ad nekik lehetőségeket a munkaerőpiacon, de még nem tudják, pontosan mit akarnak dolgozni - tette hozzá a szociológus.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást