eur:
394.14
usd:
365.3
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Újabb 500 millió forint került a krízisalapba - hírösszefoglaló

Újabb 500 millió forintot csoportosít át a kormány a krízisalapba. 2015-2016-ra teszi az euró magyarországi bevezetését Járai Zsigmond volt jegybankelnök. Ismét a Szerencsen tervezett szalmatüzelésű erőmű állami támogatása ellen tiltakoznak környezetvédelmi és civil szervezetek.

Újabb 500 millió forintot csoportosít át a kormány a krízisalapba, amelyből március 18-ától már albérletfizetésre is kérhetnek támogatást a válság miatt otthonukat elveszítők. Szollár Domokos kormányszóvivő az InfoRádióban közölte: az átcsoportosításra azért van szükség, mert a kabinet nemrégiben meghosszabbította a nehéz helyzetbe került családoknak gyors és vissza nem térítendő támogatást biztosító kríziskezelő program idejét, így április 30-áig még be lehet nyújtani támogatási kérelmet. Hozzátette: a megemelt források az új támogatási jogcím bevezetését is lehetővé teszik; az albérleti kiadások hozzájárulásához az 500 millió forintos többletforrásból 250 milliót különít el a kormány.

Járai Zsigmond volt jegybankelnök szerint reálisan számolva 2015-2016-ban lehet bevezetni az eurót Magyarországon. A volt pénzügyminiszter a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének budapesti rendezvényén hangsúlyozta: a megalakuló új kormánynak azonnal új költségvetést kell készítenie, amelynek keretében drasztikus adócsökkentést kell végrehajtania. Úgy vélte: a valós gazdasági helyzet rosszabb, mint amilyennek látszik, az új kabinet megalakulásáig a büdzsé hiánya el fogja érni az egész évre tervezett összeg száz százalékát.

Lemondanának a hazai szakorvosjelölti képzésben való részvételről az orvostanhallgatók, ha a kormány nem változtatja meg azt a szabályt, amely szerint a fiataloknak 9 évig egyetlen kórházban kell dolgozniuk. Az egészségügyi miniszter szerint az orvostanhallgatók félreértelmezik a rendeletet. Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke az InfoRádióban azt mondta: arra számít, hogy két hét alatt a hétszáz hatodéves hallgató kétharmada aláírja azt a nyilatkozatot, amely szerint, ha nem változik a szabályozás, nem lépnek be az idén a szakorvosképzésbe. Székely Tamás egészségügyi miniszter azt mondta: a rendelet csak annyit mond ki, hogy a rezidenseknek Magyarországon kell letölteniük a képzési idejüket, de nincs szó arról, hogy egyetlen intézményben.

Fideszes vitapartner híján az MSZP nyugdíjpolitikájáról beszélt Korózs Lajos szociális államtitkár a budapesti Pallas Páholyba meghirdetett szakpolitikusi vita első állomásán. A politikus azt mondta: ha a Fidesz képviseltette volna magát a találkozón, akkor ő is szeretett volna kérdéseket feltenni a legnagyobb ellenzéki párt szakpolitikusának. Budai Bernadett, az MSZP szóvivője arra a kérdésre, hogy folytatják-e a már előre bejelentett vitasorozatot, úgy válaszolt: ezt később döntik el. Korábban a Fidesz egyértelműen elutasította az MSZP miniszteri választási vitára szóló felhívását. Szijjártó Péter, az ellenzéki párt elnöki stábjának vezetője Mesterházy Attilának, a szocialista párt miniszterelnök-jelöltjének címzett nyílt levélben úgy fogalmazott: lejárt a szocialista kormányzattal folytatott terméketlen viták ideje.

Összegyűjtötték a célként kitűzött kétmillió ajánlószelvényt a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltjei - jelentette be a Fidesz operatív igazgatója. Nyitrai Zsolt közölte: választási felkészülésük vasárnap véget ér, ezen a héten ugyanis minden jelöltjük leadja az induláshoz szükséges ajánlószelvényét a helyi választási irodáknál.

Lánya nevére íratta két budapesti ingatlanját a BKV-botrányokban érintett Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes - értesült a hvg.hu. A politikus a Népszava online-nak megerősítette az ajándékozás tényét, és azt mondta: abban semmi különöset nem lát. A hvg.hu földhivatali dokumentumokra hivatkozva azt írta, hogy az ajándékozás március 5-én történt. A széljegy tanúsága szerint a budai ingatlanok immár Hagyó Miklós lányának nevén vannak, a politikus ugyanakkor haszonélvezeti jogot kapott. A volt szocialista főpolgármester-helyettes a Népszava online-nak azt mondta: egy társasházi lakásról, valamint az ahhoz tartozó, de külön tulajdoni lapon feltüntetett kerti kocsibeállóról van szó; mindkettőt 1998-ban vásárolta.

Tiltakoznak a Szerencsen tervezett szalmatüzelésű erőmű állami támogatása ellen környezetvédelmi és civil szervezetek. A Tokaj-Hegyalja Fejlődéséért Szövetség ügyvivője az InfoRádióban hangsúlyozta: a beruházás miatt a történelmi borvidék elveszítheti a világörökségi címet. Takács András emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium hozzájárult a szerencsi szalmatüzelésű hőerőmű megépítéséhez, a Magyar Fejlesztési Bank pedig pénzügyi támogatást ad annak megvalósításához. Hangsúlyozta: az ügyben többek között Hiller Istvántól, a világörökségi ügyek kormányzati felelősétől várnak segítséget, hogy azonnal bontsák fel a beruházóval kötött szerződést.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×