Tiltakozás a szalmatüzelésű erőmű állami támogatása ellen

InfoRádió / MTI
2010. március 9. 16:22
Tiltakoznak a Szerencsen tervezett szalmatüzelésű erőmű állami támogatása ellen környezetvédelmi és civil szervezetek. A Tokaj-Hegyalja Fejlődéséért Szövetség ügyvivője az InfoRádióban hangsúlyozta: a beruházás miatt a történelmi borvidék elveszítheti a világörökségi címet.

Takács András emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium hozzájárult a szerencsi szalmatüzelésű hőerőmű megépítéséhez, a Magyar Fejlesztési Bank pedig pénzügyi támogatást ad annak megvalósításához. Hangsúlyozta: az ügyben többek között Hiller Istvántól, a világörökségi ügyek kormányzati felelősétől várnak segítséget, hogy azonnal bontsák fel a beruházóval kötött szerződést.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság januárban jogerősen elutasította a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának az erőmű engedélyezési eljárásával kapcsolatos kifogásait. A beruházó a hegyaljai város határában a jelenlegi elképzelés szerint egy 25 megawatt teljesítményű létesítményt építene, mintegy 20 milliárd forintból. A szerencsi önkormányzat támogatja a beruházást.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tokajiak a szerencsi hõerõmû ellen
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást